Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skigebied in Oostenrijk laat aantal liften stilstaan door te hoge kosten

© Skiinformatie

Wintersportredacteur

In Karinthië in skigebied Heiligenblut begint het winterseizoen op 15 december 2023. Dit skiseizoen is echter anders dan ‘normaal’, want drie liften gaan helemaal niet in bedrijf. Begin oktober werd bekend dat de variabele kosten in verschillende Oostenrijkse skigebieden enorm zijn gestegen. Onder andere de energiekosten zijn zo hoog dat de skigebieden niet meer rondkomen met dezelfde tarieven als afgelopen jaar. In Heiligenblut wordt dit ‘probleem’ opgelost door met minder skifaciliteiten het skiseizoen te starten.

Aantal gasten daalt jaarlijks

Naast de gestegen kosten, daalt het aantal gasten in het skigebied Heiligenblut per jaar. Waar er in 2008/2009 nog 190.000 skiërsbezoeken (maatstaaf die bij de liftmaatschappijen gebruikt wordt: aantal mensen die op een bepaalde dag in het winterseizoen een lift gebruiken) geteld werden, was dit in 2022/2023 nog maar 110.000. Dat is een daling van 40 procent. Deze daling in combinatie met de gestegen variabele kosten maken het lastig voor het Oostenrijkse skigebied.

3 van de 11 liften buiten bedrijf

Vanuit financieel oogpunt is besloten om de liftfaciliteiten komende winter in het skigebied te beperken. Volgens informatie van ORF gaan de liften Hochfleißlift, de Tauernberglift en de Viehbüchellift niet in bedrijf in de winter 2023/2024. Een van de grootste problemen in Heiligenblut is het lage aantal hotelbedden volgens de directeur van de liftmaatschappij. Oude hotels staan leeg en deze bedden zijn vooral in het winterseizoen eigenlijk hard nodig. Het skigebied is op dit moment gebouwd voor ongeveer 5000 personen per dag, er zijn echter maar 1500 hotelbedden beschikbaar. Dit moet zeker veranderen om meer te kunnen verdienen in de regio.

Hoop voor Heiligenblut

Zal het skigebied dan langzaam verdwijnen? Volgens een investeerder uit Opper-Oostenrijk niet, hij ziet potentie in dit hooggelegen (pistes tot 2604 meter) skigebied. Hij heeft twee oude hotels gekocht en roept andere hoteliers op om te investeren. Heiligenblut is een bekend gebied voor freeriders en het zou zonde zijn als het verdwijnt. Maar, er moet veel gebeuren om meer leven te blazen in deze wintersportbestemming. Onder andere restaurants en infrastructuur moeten opnieuw worden opgebouwd. We gaan zien wat de toekomst te bieden heeft voor dit skigebied!

Lees meer: Skipasprijzen 2023/2024 in Oostenrijk omhoog door gestegen kosten voor skigebieden

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in