Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skipasprijzen 2023/2024 in Oostenrijk omhoog door gestegen kosten voor skigebieden

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Net als alle prijzen op dit moment, stijgen de skipasprijzen voor skiseizoen 2023/2024 ook in Oostenrijk weer. Volgens de informatie van het persbureau APA stijgen de liftpassen gemiddeld zo’n 7 tot 10 procent. De hoogste stijging die tot nu toe bekend is, is 12 procent ten opzichte van de prijzen van vorig jaar. De redenen? De skigebieden noemen voornamelijk de algemene inflatie en de gestegen energie- en loonkosten in de wintersportsector.

Skipasprijzen in Oostenrijk duurder

In verschillende grote skigebieden in Oostenrijk zijn de variabele kosten zo hoog, dat deze dit seizoen doorberekend moeten worden naar de bezoekers. Onder andere de energiekosten, ondanks de aangepaste contracten voor liftmaatschappijen, zijn zo hoog dat de skigebieden niet meer rondkomen met dezelfde tarieven als afgelopen jaar. Werner Frießer, de directeur van Axamer Lizum vertelde tegen het Oostenrijkse persbureau APA daarover: “We betalen dit jaar € 1,1 miljoen in plaats van € 360.000 aan energiekosten. Deze prijzen zijn een catastrofe voor ons.” Een andere grote verandering qua kosten, die genoemd wordt in enkele skigebieden, is de rente op gemaakte investeringen.

Hoeveel kost een skipas in 2023/2024?

De skipasprijzen zijn voor dit seizoen nog niet overal bekend. Hieronder kun je zien hoe hoog de dagskipassen zijn in verschillende grote skigebieden in Oostenrijk, waarbij de prijs online al vermeld wordt. De skiliftmaatschappijen zijn namelijk al begonnen aan voorbereiden van het nieuwe wintersportseizoen. De grootste stijging qua skipasprijzen in Oostenrijk is te zien in Ski Arlberg.

Stijging van 12 procent in Ski Arlberg

De prijsstijging in Oostenrijk is het sterkst in Arlberg in Tirol. Voor een dagskipas leg je daar in de winter 2023/2024 € 75,- neer. Dit is een stijging van 12 procent ten opzichte van het vorige winterseizoen 2022/2023. De directeur van het skigebied verklaart dat de prijzen zijn bepaald aan de hand van de ontwikkelingen van specifieke kosten en de algemene inflatie. Vanwege de omvang het het skigebied, komt er een flink bedrag bij dit jaar.

Skipasprijzen in andere grote skigebieden in Oostenrijk

Ook in andere grote skigebieden in Oostenrijk zijn de skipasprijzen boven de € 70,- voor één dag skiën komend winterseizoen:

SkigebiedSkipasprijs voor één dag
Silvretta Arena Ischgl – Samnaun€ 72,-
KitzSki€ 72,-
Zillertal Arena€ 72,50
Sölden€ 73,-
Ski amadé, in bijna alle skigebieden€ 73,50
Gasteinertal€ 73,90
Schladming€ 73,50

Enkele uitzonderingen qua skipasprijzen in Oostenrijk

In kleinere en minder bekende skigebieden is de stijging aanzienlijk minder. Zo kun je bijvoorbeeld in Obertauern een skipas voor één dag kopen voor € 59,-. Ook in Axamer Lizum, vlakbij Innsbruck, is de prijs ‘slechts’ € 55,- voor één dag skiën.

Dynamische skipassen

In veel skigebieden verschilt de prijs in het winterseizoen 2023/2024 per dag. Dynamische prijzen ken je waarschijnlijk van vluchten en hotels. Hoe meer vraag er is voor datgene wat je wilt boeken, hoe hoger de prijs is voor die periode en op dat moment. Een dynamische skipas heeft een basisprijs die kan veranderen afhangend van verschillende factoren. Hierbij moet je denken aan onder andere hoe groot de vraag is voor een skipas, het aantal boekingen, de periode (hoogseizoen of laagseizoen), sneeuwcondities en zelfs de weersvoorspelling. Vorig jaar was de dynamische skipas een oplossing in sommige skigebieden om de verhoogde kosten (energiekosten, personeelskosten, etc.) op te vangen. Op deze manier is de prijs voor een skipas alleen verhoogd tijdens piekmomenten. Hiermee hopen de skigebieden dat de wintersporters zich meer verspreiden tijdens het skiseizoen en willen ze skiën in het laagseizoen en doordeweeks stimuleren.

Dynamische skipasprijzen: zo kun je ervan profiteren

Vroegboeken levert voordeel op

Vooral wintersporters die niet gebonden zijn aan schoolvakantieweken of bereid zijn om al vroeg van tevoren een skipas aan te schaffen kunnen profiteren van dit steeds meer voorkomende prijsmodel. Doordat de prijzen zo schommelen is het op sommige dagen flink goedkoper om te wintersporten in vergelijking tot andere. Ook als je heel vroeg in het seizoen boekt, maak je voordelig gebruik van de dynamische skipas. De prijs van een skipas aan de kassa in het skigebied of online vooraf kan zomaar € 50,- schelen.

Wil je echt een goede prijs voor je skipas betalen? Zoek dan een mooie vakantiedeal uit inclusief skipas. Soms zijn de prijzen voor een vakantie zelfs lager dan alleen de prijs voor een losse skipas.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in