Nieuwsalert per mail ontvangen

Skien en snowboarden op een simulator

In Nederland vind je aardig wat plekken waar je kunt trainen voor het winterseizoen. Sneeuwhallen, borstelbanen en rollerbanen zijn verspreid over het hele land. Een enkele sportschool heeft daarnaast een ‘skisimulator’ staan om de benen te trainen en ook gamefabrikanten bieden al jaren van deze machines aan. Die simulators bootsen echter lang niet zo goed de werkelijkheid na als de in- en outdoor skimogelijkheden in Nederland. SkyTechSport denkt een simulator te hebben ontwikkeld die al deze faciliteiten overbodig maakt. Leert iedereen over tien jaar dan skiën en snowboarden op een computer?

De simulator waar het bedrijf zo lyrisch over is, bestaat uit een scherm, computer en een platform waarop ski’s of een snowboard zijn gemonteerd. Stap met je eigen skischoenen in de ski’s of het snowboard en de training kan beginnen. Door middel van draadloze sensors maakt het platform contact met de computer en zo weet de computer precies hoeveel druk je op welk been uitoefent en hoe groot de kantenhoek van je ski’s of board is. Dit vertaalt zich in de (3D-)beelden die je op het scherm ziet.

Net zoals bij de indoor rollerbanen is het op de simulator mogelijk om eindeloze afdalingen te maken. Je kunt echter zelf bepalen hoe die afdalingen eruit zien. Er kan bijvoorbeeld getraind worden op de slalom of reuzenslalom die in de Worldcup wordt geskied, maar het is ook mogelijk om je eigen slalom te steken. Wil je eens trainen op ijzige pistes, dan kan dat net zo makkelijk als in de buckels. Bekijk het onderstaande filmpje voor de simulator in actie.

De simulator kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Wedstrijdsporters kunnen hun afdalingen oneindig oefenen, maar het apparaat doet het ook goed op feesten en partijen, in wintersportwinkels en in de sportschool. SkyTechSport prijst ook de mogelijkheid om te leren skien en snowboarden op de machine aan. De ervaren G-krachten zijn volgens hen gelijk als die in de sneeuw en men leert snel de carving techniek aan. De ploeg- en gerutschte bochten zijn naar mijn idee wat lastiger te oefenen op de simulator, terwijl die in de sneeuw als beginner vrij essentieel zijn. Ik betwijfel het dan ook of het slim is om een beginnende skiër of boarder op het apparaat te zetten om de sport te leren. Maar wie weet bewijst een test het tegendeel.

Wil je de simulatie zelf ervaren? Het kan nu gratis, mits je met je eigen skischoenen komt en achteraf durft te verklaren dat je het niet leuk vond. Waar je heen moet? Beverly Hills.

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in