Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Ski-industrie weer terug op niveau na COVID-19-pandemie

Wintersportredacteur

De ski-industrie is weer terug op niveau na de COVID-19-pandemie. In het afgelopen skiseizoen zijn er nagenoeg evenveel paar alpineski’s verkocht als voor corona het geval was. Goed nieuws dus voor de skimerken, die net als velen een bijzondere tijd achter de rug hebben.

Herstel van de markt

De ski-industrie heeft een flinke klap gekregen in de coronatijd. Ineens kon er niet meer geskied worden en daardoor wisten winkeliers hun ski’s niet meer te slijten aan de consument. Dat had uiteraard ook grote gevolgen voor de productie van skimateriaal. Deze bijzondere tijden zijn echter voorbij, laten cijfers van de Federation of the European Sporting Goods Industry (FESI) zien.

“De seizoensanalyse van maart 2022 – maart 2023, die is uitgevoerd door FESI en die betrekking heeft op de volumes alpineski’s, skischoenen, bindingen, toerski’s en langlauf ski’s die zijn verkocht aan distributeurs en detailhandelaren, brengt verschillende belangrijke bevindingen naar voren die wijzen op positieve trends en veelbelovende vooruitzichten voor de ski-industrie”, aldus René Harrer, hoofd en voorzitter van de Taskforce Wintersport bij FESI. “Het herstel van de skisector naar het verkoopniveau van voor COVID, ondanks verschillende uitdagingen, weerspiegelt de veerkracht en het aanpassingsvermogen van zowel bedrijven als consumenten. Deze positieve vooruitzichten zijn een goed voorteken voor de toekomst van de skimarkt”.

Ski’s werden afgelopen seizoen weer volop gekocht en gebruikt

Bijna 3,7 miljoen paar ski’s verkocht

Het afgelopen jaar, tussen maart 2022 en maart 2023, werden er maar liefst 3.672.962 paar alpine ski’s verkocht. En dat is ongeveer gelijk aan wat er in het seizoen 2019-2020 verkocht wordt. De skimarkt is ondanks een milde en droge winter en een uitval van de Russische markt terug op niveau. En dat is een goed teken voor de toekomst. De volledige opening van de skigebieden in 2022 heeft met name de verkoop van alpine ski’s, bindingen en skischoenen zeer positief beïnvloed.

Ook in Benelux goede cijfers

In wintersportlanden was het herstel duidelijk merkbaar volgende FESI, maar ook in de Benelux was dat het geval, weet Frank ten Kate van HEAD ons te vertellen: “Afgelopen seizoen was voor ons zeer positief en voor HEAD nog beter dan voor de pandemie. Vooral de verkoop van ski’s en schoenen is zeer goed verlopen. De voorverkoop aan de retail belooft al veel goeds voor het seizoen. Mijn verwachting is dat onze compleet vernieuwde dameslijn veel verkocht gaat worden. Die zijn zowel qua looks als opbouw aangepast en testers waren zeer positief over de ski’s.”

Ook onze redactie is zeer positief over de nieuwe dameslijn van HEAD

Op naar een mooie winter

Of komend seizoen ook daadwerkelijk goed gaat zijn voor de skifabrikanten, zal in 2024 blijken. Frank: “Het is altijd weer afwachten en ook afhankelijk van het weer. Als het net zo’n sneeuwarme december is als afgelopen seizoen, zal de verkoop wat later op gang komen. Maar, na corona blijkt de Nederlander in ieder geval bereid om in eigen land te kopen.” Wij kijken uit naar een mooie winter!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in