Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Serfaus-Fiss-Ladis bouwt nieuwe lift: 10-persoons gondel Komperdellbahn

© Seilbahn Komperdell GmbH

Wintersportredacteur

Komende maanden wordt een nieuwe lift in Serfaus-Fiss-Ladis gebouwd. De oude Komperdellbahn wordt vervangen door een nieuwe 10-persoonsgondel. Deze brengt de wintersporters straks niet alleen sneller naar boven, je kunt ook uitstappen bij het middenstation op de blauwe Mittelabfahrt. Dat betekent een hoop voordelen voor bijvoorbeeld beginnende wintersporters en kleine kinderen. Meer informatie en de cijfers en feitjes van de nieuwe lift in Serfaus-Fiss-Ladis lees je hieronder.

Nieuwe lift in Serfaus-Fiss-Ladis

Na ruim 34 jaar mag de oude Komperdellbahn in het familievriendelijke Serfaus-Fiss-Ladis na volgend seizoen met pensioen. De oude 6-persoonsgondel brengt sinds 1988 wintersporters vanuit Serfaus de berg op, maar z’n werk zit er bijna op. Als alles volgens planning verloopt gaat de nieuwe 10-persoonsgondel vanaf seizoen 2023/2024 in gebruik. Deze zal hetzelfde begin- en eindpunt hebben als de huidige gondel, maar met een extra middenstation. Dit zorgt dat je vanuit de nieuwe Komperdellbahn ook op de blauwe Mittelabfahrt in- en uit kan stappen. De bouw van de lift is inmiddels begonnen en tot deze klaar is, zal de huidige nog dienst blijven doen.

Voordelen nieuwe Komperdellbahn in Serfaus-Fiss-Ladis

De nieuwe lift brengt ook een aantal aandere voordelen met zich mee. De capaciteit gaat omhoog en de nieuwe gondels zijn een stuk comfortabeler. Daarnaast zorgt ook de komst van het middenstation voor een flinke verbetering van het gebied. Veel skischolen zullen vooral gebruik maken van de lift tot het middenstation, waardoor het bovenste deel van de Mittelabfahrt wordt ontlast. Ook is het onderste deel van de afdaling, dat vooral met de warmere omstandigheden in het voorjaar een flinke uitdaging is, nu makkelijker te omzeilen. Verder kunnen wintersporters uit Fiss of vanaf de Waldbahn nu bij het middenstation instappen, in plaats van met de auto naar Serfaus te rijden. Tot slot kunnen voetgangers straks eenvoudig restaurant Leithe Wirt bereiken. Vanaf het middenstation komt een nieuw wandelpad, dat je in enkele minuten naar het restaurant leidt.

pistekaart met nieuwe lift in Serfaus-Fiss-Ladis
De rode pijl wijst naar de lift die wordt vervangen

Twee bouwfases nieuwe Komperdellbahn

Omdat het vervangen van de nieuwe lift nogal een grote operatie is, heeft het skigebied besloten de bouwwerkzaamheden in twee fases uit te voeren. De eerste bouwfase vindt dit jaar nog plaats. Komende maanden staat onder andere de bouw van de nieuwe route en het middenstation op de planning. Deze bouwfase zal voor weinig overlast zorgen voor de zomergasten. In het voorjaar van 2023 start vervolgens bouwfase twee. Dan wordt de huidige Komperdellbahn gesloopt en het bestaande dal- en bergstation verbouwd. In de zomer van 2023 zal de Komperdellbahn dus buiten gebruik zijn. Onder andere de Lazidbahn en Murmliwasser zijn dan niet meer met de lift te bereiken. Het gebied is op dit moment nog op zoek naar een oplossing voor de beperkingen die daardoor volgen.

Feiten en cijfers nieuwe lift in Serfaus-Fiss-Ladis

We kunnen dus wel stellen dat de nieuwe lift een flinke verbetering voor skigebied Serfaus-Fiss-Ladis is. Gelukkig maar, want het gebied trekt er maar liefst 50 miljoen euro voor uit. Benieuwd naar de cijfers en feitjes? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Soort lift: gondel
  • Aantal personen per gondel: 10
  • Hoogte dalstation: 1442 meter
  • Hoogte bergstation: 1982 meter
  • Lengte traject: 2641 meter
  • Hoogteverschil: 540 meter
  • Snelheid: 6 meter per seconde
  • Duur rit: 10:50 minuten
  • Capaciteit: 3000-3500 personen per uur

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in