Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Schmugglerrunde in Ischgl: drie fantastische skitochten

Wintersportredacteur

De Schmugglerrunde in het skigebied Silvretta Arena Ischgl – Samnaun is er eentje met historie. Vroeger werd de route gebruikt voor het smokkelen van handelswaar, tegenwoordig is het de oversteek voor belastingvrij shoppen in Samnaun. Met 3 verschillende varianten is het dé skitocht voor elk niveau.

Een skitocht met historie

Vroeger, in tijden van armoede, werd er veel gesmokkeld vanuit Paznaun naar Zwitserland. De Oostenrijkers staken de grens over met boerenproducten als kaas en boter. Deze verruilden zij in Zwitserland voor luxeproducten als tabak, kruiden en koffie. Zon, sneeuw, regen of harde wind, de smokkelaars hadden het in deze tijd zwaar te verduren. Bijzonder om te weten: de eerste skilift in Ischgl is zelfs met behulp van smokkelgeld aangelegd. Hebben we dit prachtige skigebied toch een beetje te danken aan de smokkelaars. En die blijven we eren!

Belastingvrij shoppen

Het afgelegen Zwitserse Samnaun is net zoals het Italiaanse Livigno één van de weinige plekken waar je nog altijd belastingvrij kunt shoppen. Dagelijks skiën er duizenden mensen de grens over om te profiteren van het belastingvrije Samnaun. Met gevulde rugzakken skiën ze aan het eind van de dag weer terug naar Oostenrijk. De ouderwetse smokkelroute, maar dan net iets anders! En dat niet alleen, ook omdat de tocht vanuit Ischgl gewoon erg mooi is.

Vergeet je paspoort niet mee te nemen!

Skiën in Silvretta Arena Ischgl Samaun

De Schmugglerrunde

Ter ere van de smokkeltraditie én het feit dat zo veel mensen dagelijks de oversteek naar Samnaun maken, is de Smugglerrunde in het leven geroepen. Niet alleen een praktische, maar ook een hele mooie skitocht! De tocht is er in 3 verschillende niveaus’s: goud, zilver en brons.

Schmugglerrunde goud: 37,2 km

De gouden Schmugglerrunde is alleen weggelegd voor fanatieke en gevorderde wintersporters. De tocht is maar liefst 37,2 km lang (61,8 mét liften) en overbrugt in totaal 13.740 hoogtemeters. Start op tijd, dan kun je ’s middags ook nog uitgebreid lunchen. Je komt tijdens de tocht langs prachtige uitzichtpunten als de Palinkopf, Piz Val Gronda en de Muller. Duur: +/- 4 uur.

Schmugglerrunde zilver: 25 km

Met een lengte van 25 km (41,4 mét liften), is de zilveren route een stuk korter. Wel overbrug je ook hier flink wat hoogtemeters. 9530 om precies te zijn. Wederom is dit qua pistes meer een skitocht voor de gevorderde skiër. Begin op tijd, zo kun je rustig rondkijken in Samnaun! De Schmugglerrunde zilver duurt ongeveer 3,5 uur.

Schmugglerrunde brons: 19,8 km

De kortste route is de bronzen variant. De route is 19,8 km lang (40,2 mét liften meegeteld) en overbrugt 8282 hoogtemeters. Minder gevorderde wintersporters en skiërs die het liever iets rustiger aan doen, zullen blij worden van deze skitocht. Het uitzicht onderweg is prachtig en ook zijn er genoeg mogelijkheden voor een uitgebreide lunch. De brozen Schmugglerrunde duurt ongeveer 4 uur.

Schmugglerrunde skitocht in Ischgl

De route

Geen zin om de hele dag te moeten zoeken naar de juiste route? Geen zorgen, download de iSki Ischgl app en vink eenvoudig alle checkpoints af. Bij het voltooien van de tocht in de app maak je kans op leuke prijzen.

>>> Coronamaatregelen Ischgl winter 2020/2021

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in