Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Salzburg investeert miljoenen in bescherming tegen lawines

Wintersportredacteur

Afgelopen winter zijn meerdere glijsneeuwlawines afgegaan. Deze lawines glijden met slechts een paar centimeter per uur naar beneden. Ze zijn vaak groter en nemen meer sneeuw mee dan een gewone lawine. In het winterseizoen 2018-2019 hebben deze lawines meerdere huizen bedolven. 

Glijsneeuwlawines

De winter van 2018-2019 gaat de boeken in als een recordwinter. In de maand januari viel op sommige plaatsen 7 meter sneeuw in slechts 7 dagen, wat nog nooit eerder is gebeurd. Deze grote hoeveelheid sneeuw heeft gezorgd voor één van de beste winters ooit, maar er zaten ook nadelen aan de sneeuw. Zo ontstonden op veel plaatsen glijsneeuwlawines. Bij lawines van deze soort glijdt een pak sneeuw langzaam naar beneden. Deze zijn groter en zwaarder dan normaal, waardoor niets ze kan tegenhouden. Dit is ook het gevaar van dit soort lawines.

Het enige ‘voordeel’ van dit soort lawines, voor zover je het een voordeel kunt noemen, is dat ze heel langzaam gaan. Dit zorgt ervoor dat mensen kunnen worden geëvacueerd en er tijd is om een noodoplossing te verzinnen.

 

Januari

Een voorbeeld hiervan is de lawine van afgelopen januari in Abtenau, Hallein. Een sneeuwlaag van ongeveer 2,5 meter hoog en 200 meter breed gleed met zo’n 5 centimeter per uur naar beneden. Door de omvang van de lawine was er niets wat deze lawine tegen kon houden. Verschillende huizen moesten worden geëvacueerd en met een noodoplossing probeerden ze de sneeuw om te leiden.

Bescherming

Om dorpen tegen dit soort lawines te beschermen, gaat de Oostenrijkse deelstaat Salzburg een miljoen euro investeren in beschermende maatregelen. Hiervan gaan ze onder andere houtbarrières bouwen. Met deze houten constructies willen ze het grootste gevaar verbannen. Ze komen boven 45 gebouwen in Unken, Lofer, Weißbach, St. Martin bei Lofer, Maria Alm, Leogang en Zell am See te staan, omdat daar het risico op glijsneeuwlawines het grootst is.

Niet alleen de houtbarrières worden ingezet om glijsneeuwlawines tegen te gaan. Ook gaat Salzburg de ruimte tussen de constructies weer bebossen. Zo willen ze voorkomen dat er enorme plakken sneeuw ontstaan die kunnen gaan glijden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in