Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Resultaten onderzoek coronavirus en wintersport 2020/2021

Wintersportredacteur

Deze week deden we samen met onze collega’s van Snowplaza.nl onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op onze wintersportplannen voor aankomend winterseizoen. Ruim 4000 bezoekers vulden de online vragenlijst in, waardoor we nu een goed beeld hebben omtrent het boeken en plannen van de komende wintersportvakantie(s). In dit artikel delen we de belangrijkste resultaten met je.

Ja, we zijn van plan op wintersport te gaan

Eén van de eerste vragen in het onderzoek was: “Ben je van plan om op wintersport te gaan in komend winterseizoen 2020-2021?”. Hierop antwoordde bijna iedereen volmondig “Ja”. Slechts 3,9% gaf aan komende winter niet op skivakantie te gaan, waarbij driekwart als reden het coronavirus aangaf en graag wil afwachten hoe deze crisis zich verder zal ontwikkelen.

Veel boekingen en geen spijt

Bijna eenderde van de ondervraagden heeft op dit moment de wintersport voor aankomende winter al geboekt. Van deze boekers geeft 75% aan dat zij, ook met de huidige kennis over de coronacrisis, nog steeds geboekt zouden hebben. 20% twijfelt of ze geboekt zouden hebben en 5% zegt zeker niet geboekt te hebben gezien de huidige situatie omtrent het coronavirus.

Sommigen wachten met boeken

Van de mensen die nog niet geboekt hebben verwacht een derde omstreeks dezelfde tijd te boeken als normaal. Ook een derde wacht even af, en boekt later dan normaal. Aangezien veel wintersporters normaal rond deze tijd ook nog niet geboekt hebben, geeft weer een derde aan nog niet te weten in hoeverre het coronavirus invloed heeft op het moment waarop zij gaan boeken.

Onderzoek coronavirus en wintersport twee wintersporters op de piste

Vaker of minder vaak op wintersport?

We vroegen of de coronacrisus invloed heeft op de frequentie van wintersport. Van de ondervraagden gaat ruim 50% normaal gesproken 1 keer per jaar richting de Alpen, 30% heeft de luxe om 2 keer op wintersport te gaan en 15% bindt zelfs nog vaker de ski’s onder. Opvallend is dat 5% verwacht volgend seizoen vaker op wintersport te gaan, terwijl 13% aangeeft minder te gaan. Ruim 80% denkt net zo vaak op skivakantie te gaan als normaal. Op de vraag of men verwacht dat het wintersportbudget zal veranderen, geeft 82% aan dat dit gelijk zal blijven.

We vermijden geen wintersportlanden

Voor de meeste wintersporters heeft het coronavirus geen invloed op de keuze van het wintersportland. Op de vraag of mensen liever niet naar een bepaald land op vakantie zou gaan vanwege het virus, gaf 81% aan dat dit geen invloed heeft. Van de vakantiegangers die hun landkeuze wel laten afhangen van het virus gaf 13% aan liever niet naar Italië te gaan, 3,7% mijdt Frankrijk, 3% laat de Verenigde Staten links liggen, 2,7% Spanje en 2,9% gaat niet naar Oostenrijk.

Liever niet met vliegtuig, trein en bus op wintersport

Duidelijk is dat veel wintersporters nadenken over het vervoer naar de wintersport. De auto, altijd al het populairste vervoersmiddel, blijft veruit favoriet. Maar liefst 34% zegt sneller voor de auto te kiezen dan normaal. Reizen met veel mensen samen, verliest duidelijk aan voorkeur. Ongeveer de helft van de respondenten kiest minder snel voor bus, trein of vliegtuig wegens het coronavirus.

Appartementen en chalets populairder

Ook over de vakantie-accommodatie wordt anders gedacht dan voorheen. Iets meer dan een kwart van de ondervraagden geeft aan minder snel te kiezen voor een overnachting in een hotel (27,4%) of pension (27%). Appartementen en chalets zijn meer in trek dan andere jaren. 23,9% zegt liever in een appartement te overnachten en 19,6% kiest eerder voor een chalet.

Bezoek aan après-ski en restaurants zal anders zijn

Onze laatste vraag in de enquête was: “Denk je dat de wintersport volgend seizoen anders zal zijn ten gevolge van het coronavirus?”. Alhoewel veel wintersporters aangaven het nog te vroeg te vinden om hier antwoord op te geven of verwachten dat er geen veranderingen zullen zijn, denken sommigen hier anders over. Het ‘afstand houden’ werd meermaals genoemd, waarbij men vooral denkt dat het bezoek aan de après-ski en restaurants zal veranderen. Ook verwachten sommigen dat er minder personen worden toegelaten in skiliften en dat er minder vakantiegangers zullen zijn vanwege de economische gevolgen van het coronavirus.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in