Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Recordhoeveelheid microplastics gevonden in sneeuw

Wintersportredacteur

Plastic is hét onderwerp van gesprek op dit moment. De plasticsoep mag niet groter worden en moet eigenlijk zo snel mogelijk verdwijnen. Nou denk je misschien dat dit alleen een probleem is voor zeeën, rivieren en oceanen, maar niks is minder waar. Wetenschappers hebben aangetoond dat microplastics ook in de sneeuw terecht komen. In Bayern is zelfs een recordhoeveelheid microplastics gevonden.

Recordhoeveelheid microplastics

‘Giftige sneeuw in Bayern’. Zo luidt de titel van een nieuwsartikel op Merkur.de vanochtend. Op een landweg in Bayern hebben wetenschappers een recordhoeveelheid microplastics in de sneeuw gemeten. Maar liefst 154.000 deeltjes per liter.

 

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn kleine plastic deeltjes die in het milieu terechtkomen. De deeltjes zijn vast en niet oplosbaar. Microplastics ontstaan bijvoorbeeld door slijtage van autobanden of het uiteenvallen van groot plastic afval. Maar ze zitten ook in bepaalde cosmetische producten, zoals tandpasta en scrubs. Die deeltjes komen door afvalwater terecht in rioolwaterzuiveringsinstallaties en kunnen daar niet volledig worden uitgefilterd. Het gevolg is dat deze microplastics uiteindelijk terecht komen in zeeën en rivieren. Daar krijgen vissen ze binnen en omdat wij die vissen eten, heeft dat effect op de voedingsketen.

Ook in de sneeuw

Onderzoekers van het Alfred-Wegener instituut en het Helmholtz instituut voor pool- en marine onderzoek hebben aangetoond dat microplastics lang niet alleen in de zee of oceaan te vinden zijn. De kleine plastic deeltjes reizen op de een of andere manier door de atmosfeer, waardoor ze uiteindelijk terechtkomen in de sneeuw en vervolgens op de aardbodem landen.

Ook interessant: gletsjers in Vorarlberg niet meer te redden

Het probleem is veel groter

Nooit eerder is daar onderzoek naar gedaan. Nu blijkt dat de kleine deeltjes terecht komen in de atmosfeer en zo de hele wereld rondreizen. De microplastics blijven vooral plakken aan sneeuw en komen op die manier naar beneden. Niet alleen in de Alpen, maar ook op de Noordpool. Daar is de concentratie met 14.400 microplastics per liter iets lager, maar nog steeds zorgwekkend.

Dat maakt het plasticprobleem nog veel groter, want op die manier worden niet alleen waterdieren geïnfecteerd, maar ook landdieren. Op dit moment krijgen wij mensen al zo’n 5 gram per week binnen. Dat kun je vergelijken met het gewicht van een creditcard en is behoorlijk bizar als je er zo over nadenkt. Dat zou op deze manier alleen maar meer kunnen worden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in