Nieuwsalert per mail ontvangen

Poederen tijdens de Bergans Freeride Experience

Wintersportredacteur

Afgelopen weekend waren we in het Kleinwalsertal voor de Bergans Freeride Experience. Drie dagen lang gingen we samen met een groep enthousiaste Nederlandse en Belgische freeriders met gidsen op pad om off-piste afdalingen te maken en te toerskiën. Het fijne was dat het evenement ook erg toegankelijk is voor aspirant freeriders die graag kennis willen maken met skiën en snowboarden naast de pistes. Het was een topweekend vol mooie afdalingen, leuke activiteiten, interessante workshops en gezellige mensen.

Stoere praat

Het viel ons direct op dat de mensen die op dit event afgekomen zijn, behoorlijk ervaren lijken. Veel waren er ook bij tijdens eerdere edities en de poeder- en heliskiverhalen vlogen ons om de oren. We werden er een beetje stil van en vroegen ons af of we wel op de goede plek waren hier. Konden wij deze mensen wel bijhouden en zouden we niet om de haverklap diepe duiken maken in de poedersneeuw? Onder de indruk stapten we ’s avonds in bed en stiekem waren we een beetje zenuwachtig voor de volgende dag…

De eerste bochten

Gelukkig bleek het allemaal reuze mee te vallen. We konden goed meekomen met onze groep en we waren gelukkig niet de enigen die wel eens ‘head first’ de diepte in doken. De sneeuw is fantastisch, super licht en ook het omhoog lopen met toerski’s ging ons prima af. Met een smile van oor tot oor maakten we een paar heerlijke afdalingen over open velden en tussen de bomen door. De gids die ons begeleidde vertelde veel over veiligheid en gaf ons tips om zo goed mogelijk af te dalen. We voelden ons al bijna échte freeriders. In de volgende 2 dagen maakten we nog veel afdalingen en merkten we hoe verschillend de sneeuw kan zijn: de ene keer zacht en licht en de andere keer hard en zwaar. We hebben veel geleerd in deze 3 dagen.

 

Interessante workshops

Tijdens de Bergans Freeride Experience waren er ook diverse workshops. Zo kregen we uitleg over het nieuwste freeridemateriaal, leerden we van alles over lawinekunde en gingen we in een sneeuwveld oefenen met onze lawinepiepers. Zeker dat laatste viel nog niet mee. Het leek zo makkelijk om met je pieper iemand op te sporen, maar tijdens het sonderen bleek dat je flink moet prikken om de juiste locatie te vinden om te gaan scheppen. Reden te meer om niet zomaar alleen op pad te gaan ‘in het terrein’, maar altijd veilig met een gids. Deze weet bovendien de beste poeder te vinden, zo bleek tijdens dit weekend poederen. Meerdere keren zetten we onze sporen in ongerepte hellingen, heerlijk!

KWT Lodge

Tijdens de Bergans Freeride Experience logeerden we bij de organisatoren van dit event, de Nederlanders Boaz en Sanne. Zij openden zo’n 1,5 jaar geleden hun KWT Lodge in Baad, het laatste dorpje in het Kleinwalsertal. In dit hotel kun je overnachten in een tweepersoonskamer of een appartement. ’s Ochtends staat er een lekker ontbijt voor je klaar en ’s avonds kun je ergens uiteten gaan of zelf koken in de sfeervolle lounge. Hier zijn 2 kookeilanden, diverse eetplekken en een aantal chille banken. Drankjes haal je voor een vriendelijke prijs zelf uit de bar. Een super leuk concept van deze twee bijzonder lieve mensen.

Wil jij ook een keer deelnemen aan de Bergans Freeride Experience? Zodra de nieuwe data voor volgend jaar bekend zijn, lees je het hier!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in