Nieuwsalert per mail ontvangen

Paniek over het weer met de kerst?

Sneeuwval Oostenrijk Gerlos ZillertalOp het internet wordt er druk gespeculeerd over de weersomstandigheden in de Alpen tijdens de kerstperiode. Gaat het nou echt twee weken lang regenen? Gaat het tot de 1.500 meter grens dooien? We lijken allemaal te vertrouwen op de bekende weermodellen en uitspraken van wintergoeroes. Maar is die onrust nou echt allemaal nodig?

Paniekerige berichten vliegen over het internet van menig wintersporter, omdat zij de heerlijke vakantieweek als sneeuw voor de zon’ zien verdwijnen. Toepasselijke uitspraak in deze context al kan hij beter geformuleerd worden als ‘sneeuw voor de regen’ zien verdwijnen. Want ja, er worden inderdaad vraagtekens gezet bij de weersomstandigheden tijdens de kerstperiode. De weermodellen geven te hoge temperaturen aan in combinatie met neerslag. Met een simpele rekensom kom je dan uit op: ‘Regen’.

sneeuwval AlpenDat de temperaturen nog niet op het juiste niveau zijn voor deze tijd van het jaar is duidelijk. Temperaturen schommelen dagelijks rond de 0 graden en hebben iets te vaak een uitschieter naar de plus dan naar de min kant. Vooral de Noordalpen hebben het op het internet te voortduren gehad. Hierbij werd van de week duidelijk gemaakt dat de wintersporters die richting de Noordkant van de Alpen zouden gaan, zich alvast konden voorbereiden op een groene kerst.

De weermodellen die we vaak langs zien komen zijn het GFS model en ECMWY model. Prachtige grafieken waaruit de weergoeroes hun gegevens halen en de weersvoorspelling ‘nauwkeurig’ kunnen bepalen. Wat mij dan opvalt is dat deze weermodellen elkaar heel vaak tegenspreken. Het ene model geeft aan dat de temperaturen zullen dalen en sneeuw gaat vallen en het andere model waarschuwt voor mild winterweer waarbij regen de overhand zal hebben.

Er is in mijn ogen niks zo onvoorspelbaar als het weer in de Alpen. Laten we met ze alle het vertrouwen houden op constant weer in de Alpen, want nu al paniek zaaien heeft totaal geen zin. Dat we extra sneeuw kunnen gebruiken is duidelijk, dat de temperatuur naar beneden moet staat vast, maar een ding is zeker: We hebben straks heerlijk twee weken kerstvakantie!

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in