Nieuwsalert per mail ontvangen

Op berghutten tour door Noorwegen

Heb je onderhand genoeg dure hotels, wiener schnitzels en halve liters bier in de après-ski gezien op wintersport? Waarom gooi je het roer dan niet om? Een andere manier van wintersporten is te vinden in Noorwegen. Als alternatief voor kamperen biedt de Noorse wandelvereniging ‘Den Norske Turistforeningen (DNT)‘ overnachtingen aan in zo’n 500 berghutten door het hele land. Goedkoper, maar vooral een stuk avontuurlijker dan het vijfsterren hotel dat je gewend bent.

Via de wandelvereniging is het mogelijk om in ‘serviced’, ‘self-serviced’ en ‘unserviced’ berghutten te overnachten. In het eerste type hut is alles aanwezig, inclusief restaurant. In de self-service hut, de naam zegt het al, moet je zelf je eten koken met de aanwezige voorraden van DNT. De spannendste overnachting beleef je in de unserviced hut, waar zelfs geen voorraden aanwezig zijn. Je bent hier dan ook op jezelf aangewezen voor een maaltijd. En nee, dan is boodschappen doen van tevoren natuurlijk niet de bedoeling. Je kunt de oermens in je naar boven laten komen en je hengel uitgooien voor een lekker visje. Of ga je toch het gevecht met de eland aan? De prijzen lopen uiteen van € 38,- per nacht voor een unserviced hut tot € 45,- per nacht voor een serviced hut. Word je voor € 70 euro per jaar DNT-lid, dan gaat hier nog eens € 10,- vanaf.

Rabothytta
Onlangs is het aanbod van de hutten uitgebreid met een heuse design berghut. De Rabothytta is ontworpen door het Noorse architectenbureau Jarmund/Vigsnæs en ziet er geweldig uit op de plaat hierboven. Je vindt de Rabothytta nabij de Okstindan gletsjer in het noorden van Noorwegen op 1.200 meter hoogte. Voor de wintersporter een goede hut om eens aan te doen, want de hut is enkel bereikbaar per voet op op de ski’s.

Besef wel dat een wintersport in de hutten enige voorbereiding en vooral ook veel outdoor ervaring vereist. Mis je die ervaring? Doe die dan vooral eerst op voordat je de reservering in het all-inclusive hotel annuleert.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in