Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Oostenrijk verlengt lockdown, voorlopig geen toerisme mogelijk

Wintersportredacteur

In een persconferentie heeft de Oostenrijkse Bondskanselier Kurz zojuist bekendgemaakt dat Oostenrijk de harde lockdown verlengd tot en met 7 februari. Met name de nieuwe Britse variant van het coronavirus en de nog te hoge huidige besmettingsaantallen, hebben hiervoor gezorgd. Ook worden diverse maatregelen verder aangescherpt. De afstandsregel wordt vergroot van één naar twee meter en vanaf 25 januari wordt het op diverse plaatsen, waaronder het OV, verplicht om een FFP2-mondmasker te dragen.

Vanaf 8 februari hoopt Kurz dat de eerste versoepelingen kunnen gaan plaatsvinden in Oostenrijk. Echter horen hotels en de horeca hier nog niet bij. Deze kunnen op z’n vroegst vanaf eind februari weer openen. Hierover wordt half februari meer bekendheid gegeven. Toerisme zal dus voorlopig nog niet mogelijk zijn in Oostenrijk.

Nog enkele zware maanden

In de persconferentie benadrukte Kurz dat de komende paar maanden misschien wel de moeilijkste uit de hele coronacrisis zullen zijn. Met name de nieuwe Britse variant van het coronavirus, B.1.1.7, zorgt voor veel extra uitdaging. Het doel is het aantal besmettingen terug te brengen naar 50 op 100.000 inwoners per week. In Oostenrijk hoopt men vanaf april/mei het normale leven enigszins te kunnen opstarten, omdat tegen die tijd de 65-plussers naar verwachting ingeënt zullen zijn. Kurz zei dat er licht is aan het einde van de tunnel, maar dat Oostenrijk nog even moet doorbijten. Ook gaf hij aan dat hij verwacht dat het in de zomer, mede door de oplopende temperaturen, het normale leven weer terug zal zijn.

Eerste versoepelingen vanaf 8 februari

Voorlopig blijven de strenge regels van de Oostenrijkse lockdown dus nog van kracht, waarbij enkele regels ook verscherpt worden. Zo gold in Oostenrijk in een afstandsregel van één meter, welke nu vergroot wordt naar twee meter. Daarnaast wordt het dragen van een FFP2-masker op meerdere plaatsen, waaronder het OV, verplicht. Dit mondmasker was al verplicht in skiliften. Vanaf 8 februari verwacht Oostenrijk de eerste versoepelingen te kunnen doorvoeren, denk hierbij aan het openen van scholen, handel, kappers en dergelijke.

Horeca en hotels gesloten tot eind februari

De persconferentie van vanochtend was een bittere pil voor iedereen die in Oostenrijk werkzaam is in het toerisme. Al in het begin van zijn toespraak gaf Kurz aan dat het openen van restaurants, bars, hotels en overige accommodaties er voorlopig niet in zit. Vanaf half februari zal gekeken worden of de horeca vanaf eind februari misschien weer open kan gaan. Dit betekent dat het toerisme op z’n vroegst vanaf eind februari opgestart zou kunnen worden. Voor Nederlanders verandert hierdoor eigenlijk weinig, aangezien Oostenrijk momenteel een oranje reisadvies heeft en er is opgeroepen om tot eind maart geen buitenlandse reizen te maken.

priority_high

BELANGRIJK

LET OP: Voor actuele informatie over het coronavirus bezoek je de website van het RIVM. Wij berichten over het nieuws uit de wintersportlanden, maar geven geen advies.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in