Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Eerste skipasprijzen Tirol 2023/2024 bekend: stijging te verklaren?

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

In aanloop naar de winter maken steeds meer skigebieden de skipasprijzen voor 2023/2024 bekend. Net als de afgelopen jaren stijgen de prijzen, maar krijgen we komende winter ook weer te maken met een extreme stijging? En is die te rechtvaardigen? Volgens dit artikel in de Tiroler Tageszeitung, waarin verschillende toerismeonderzoekers aan het woord komen, is deze jaarlijkse stijging wel te verklaren. Bovendien is de prijsstijging in verhouding tot de inflatie dit jaar niet zo hoog als eerdere jaren.

Stijging Tiroolse skipasprijzen lager dan inflatie

Elk jaar rond augustus/september maken de skigebieden bekend hoeveel je ongeveer gaat betalen voor een skipas in het komende seizoen. Verschillende onderzoekers in Oostenrijk hebben de Tiroolse skipasprijzen onder de loep genomen en gekeken of de prijsstijging ‘normaal’ of extreem is dit jaar. De prijs voor een skipas stijgt opnieuw en dat heeft onder andere te maken met de inflatie. Die bedroeg in augustus nog zo’n 7,5%. Volgens Anna Burton, toerisme en vrije tijd econoom aan het Economisch Onderzoeksinstituut (Wifo) in Wenen, worden extra kosten – net als voor andere producten – doorberekend aan de klanten. Vorig jaar stegen de skipasprijzen meer dan de inflatie. Dit jaar zal het niveau waarschijnlijk lager zijn dan de inflatie.

Een paar voorbeelden van de prijzen voor komend seizoen:

SkigebiedPrijs 2023/2024 (skipas voor 6 dagen)
Ski Arlberg€ 401,00
Silvretta Arena Ischgl-Samnaun€ 387,00
Serfaus-Fiss-Ladis€ 323,00
KitzSki Kitzbühel & Kirchberg€ 368,00
SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental€ 359,00

Prijsstijging rechtvaardig?

De prijsstijging is naast door de inflatie ook te verklaren door de toegenomen kwaliteit van de skigebieden. Volgens toerisme-expert Hubert Siller, van het Management Center Innsbruck (MCI), investeren skigebieden voortdurend een groot deel van de winst in nieuwe liften, kunstsneeuwinstallaties en andere faciliteiten. Daar betaal je ook voor. In skigebieden in de USA en Canada, zoals Whistler of Beaver Creek, betaal je omgerekend bijna € 200,- voor een dagpas, maar ligt de kwaliteit van de faciliteiten veel lager. “Het skicomfort in de Alpenregio, zeker in Tirol, is internationaal gezien extreem hoog”, stelt Siller. Of dat nodig is, is een andere vraag. Skigebieden investeren en investeerden de afgelopen jaren ook veel in duurzaamheid. Zo kunnen ze hun eigen energieverbruik opwekken en dat moet op lange termijn de extreme prijsstijgingen, zoals vorig jaar, voorkomen.

Dynamische skipasprijzen steeds meer in opkomst

Hoe kun je nog voor een schappelijke prijs skiën? In het laagseizoen hanteren skigebieden veelal gunstigere prijzen, en ook steeds meer skigebieden stappen over op een dynamisch prijsmodel voor skipassen. De prijs van een skipas hangt dan af van verschillende factoren, zoals de verwachte drukte in het skigebied en het weer. Koop je de skipas vooraf online, dan kun je flink besparen. In Sölden bijvoorbeeld tot wel 22% op de prijs aan de kassa. Ben je de wintersport aan het plannen, dan is het handig om vooraf online te kijken wat ongeveer de prijzen zijn per wintersportweek. Zo kun je zomaar tientallen euro’s besparen!

Dynamische skipasprijzen: zo kun je ervan profiteren

Meer skipasprijzen volgen

Nog niet alle skipasprijzen zijn bekend. Dat geldt niet alleen voor skigebieden in Oostenrijk, maar ook voor skigebieden in andere Alpenlanden. We houden je uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in