Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Omstreden besneeuwing rodelbaan Montafon

Wintersportredacteur

Wat als er niet genoeg sneeuw op de rodelbaan ligt… Zet je er dan sneeuwkanonnen neer? Sluit je de rodelbaan? Of laat je 200 vrachtwagens met sneeuw de berg oprijden? In Montafon kozen ze voor het laatste.

Rodelbaan Montafon

In het Oostenrijkse skigebied Silvretta Montafon ligt de 5,5 kilometer lange Gafrescha rodelbaan. Dit is de langste verlichte nachtrodelbaan van Vorarlberg. Jaarlijks vliegen er tienduizenden nachtrodelaars over deze baan naar beneden. De rodelbaan wordt elk jaar met behulp van natuursneeuw en sneeuwkanonnen gereed gemaakt.

Ook interessant: Hoe moet je rodelen?

Sneeuwprobleem

Dit jaar is er echter een probleem, er ligt niet genoeg sneeuw op de rodelbaan om deze te kunnen openen. In het lager gelegen gedeelte lag er over een stuk van zo’n 200 meter nauwelijks sneeuw. Dit probleem kon niet worden opgelost met kunstsneeuw. Daarom is er door een transportbedrijf sneeuw van een bergweg in vrachtwagens geladen. Deze bergweg wordt normaal gesproken niet sneeuwvrij gemaakt.

Discussie

Met name op de sociale media is er een verhitte discussie ontstaan tussen voor- en tegenstanders. De economische belangen zijn in Montafon op dit moment het belangrijkst. Met zo’n 40.000 bezoekers per seizoen levert de rodelbaan veel geld op. Tegenstanders vinden het verspilling en niet milieubewust. Het is de eerste keer sinds 10 jaar dat er niet genoeg sneeuw ligt op de rodelbaan in het Montafon.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in