Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Nooit meer beslagen glazen in je skibril met A-BOM

Wintersportredacteur

Dat is in ieder geval wat Abominable Labs over de A-BOM zegt. Zij hebben de eerste actieve en goed werkende anti-fog bril in productie genomen dankzij een geslaagd Kickstarter project. We schreven al eerder over de bril maar kort geleden zijn wij op de ISPO Sportbeurs in München de bril in real life gaan bewonderen om te bekijken of ‘ie werkt.

De A-BOM bril is eigenlijk een bril als alle anderen die je ogen beschermt tegen de wind, sneeuw en het zonlicht. Zoals je kunt verwachten van een moderne goggle heeft de bril ook gewoon een strak design. Wat de bril uniek maakt is de gepatenteerde KLAIR™ technologie, die werkt als de achterruitverwarming in je auto. Echter heb je geen strepen door je gezichtsveld, maar een dun transparant laagje verwarming dat tussen de tweedelige lens is geplaatst. Die verwarming wordt van energie voorzien van een kleine lithium-ion batterij die je gemakkelijk kunt opladen.

De werking van het KLAIR™ systeem is simpel, het zorgt ervoor dat je ‘ruit’ warm wordt door een druk op de knop. Dat gaat snel, hebben we kunnen voelen. Met maximaal 30 seconden is al het vocht weg. Natuurlijk was het voor ons lastig testen in een beurshal, maar we hebben flink in de bril lopen hijgen om te checken of de technologie werkt ;-). Tegen onze adem was ‘ie in ieder geval goed bestand. En we hadden de dag daarvoor nog wel in de après-ski gestaan.

De bril heeft twee standen. Eén stand waarbij je de technologie continu zijn werk laat doen en één stand waarbij de technologie alleen even inschakelt als jij op de knop drukt. In het eerste geval moet je elke dag opladen en in het tweede geval kun je bijna een week met één accu doen.

Snap je nog niet precies hoe het werkt? Bekijk dan de volgende video.

Volgend seizoen zul je de goggle hoogstwaarschijnlijk in de (online) shops in Europa tegenkomen, maar de uitvinder van de technologie die we op de ISPO spraken gaat ervan uit dat meerdere merken de technologie in hun skibrillen gaan toepassen. We wachten het af! In de VS gaat de bril trouwens $250 kosten, wat een indicatie is voor de prijs die hier gehanteerd gaat worden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in