Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Nederlandse wintersporters weten te weinig van Europese verkeersregels

Wintersportredacteur

Goed voorbereid op wintersportvakantie gaan is van essentieel belang. Uit onderzoek van brancheorganisatie Bovag is gebleken dat een groot deel van de Nederlandse wintersporters te weinig kennis heeft van de buitenalndse verkeersregels. Schokkende cijfers waar volgens hen dringend verandering in moet gaan komen.

97% van de Nederlanders heeft winterbanden gemonteerd als zij richting hun wintersportbestemming afreizen. Echter weet slechts 79% wat de profieldiepte van de banden moet zijn in de Europese landen. In elk land gelden hier namelijk aparte regels voor en voldoe je niet aan de eisen dan kan dit een boete van maximaal 5.000 euro opleveren. En dat geld geef je natuurlijk liever aan iets anders uit.

Tom Huyskens van Bovag vertelt aan de Telegraaf: “We zijn ons naar geschrokken van de gebrekkige kennis. Alleen voldoen aan de winterbandenplicht is niet genoeg, want je moet in veel landen verplicht sneeuwkettingen en veiligheidshesjes mee.” Het is ook lastig om alle regels uit je hoofd te kennen, maar de regels checken van jouw wintersportbestemming is altijd aan te raden. In Frankrijk hoef je bijvoorbeeld niet overal winterbanden te hebben. In Luxemburg zijn de winterbanden juist wel weer verplicht bij winters weer. 93% van de wintersporters is niet op de hoogte van deze verplichtingen. Bovendien weet 39% van de wintersporters ook niet dat Oostenrijk een winterbandenplicht kent.

Maak je een ongeluk en voldoe je niet aan de eisen in dat land dan kun je verantwoordelijk gesteld worden voor de schade. Ook als het niet jouw schuld is. Boetes kunnen tot maximaal 5.000 euro oplopen. Bedragen die er niet om liegen dus zorg ervoor dat je goed voorbereid de auto instapt. 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in