Nieuwsalert per mail ontvangen

Met de auto op wintersport? Hier moet je op letten!

Wintersportredacteur

Komend weekend gaat de voorjaarsvakantie voor een deel van Nederland van start en dat betekent dat veel Nederlandse wintersporters naar de Alpen afreizen. Een groot deel hiervan gaat met de auto, waardoor het drukker kan worden op de wegen. Gelukkig zien de weersvoorspellingen er gunstig uit, dus daar zal het niet aan liggen. Omdat we iedereen een goed begin van de vakantie willen geven, vind je hieronder een aantal zaken die je niet moet vergeten als je met de auto op wintersport gaat.

Veel vakantiegangers onvoorbereid onderweg

Waar de vakantiegangers wel rekening mee moeten houden, zijn bepaalde verplichtingen als je met de auto gaat. En dan heb ik in het in dit geval niet over je houden aan de snelheid, maar bijvoorbeeld de verplichte winterbanden en sneeuwkettingen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er nog steeds mensen met zomerbanden of zonder sneeuwkettingen naar de Alpen rijden. Om ervoor te zorgen dat iedereen goed voorbereid op vakantie gaat, geven we hieronder een lijstje met de belangrijkste dingen die je bij je moet hebben onderweg.

Winterbanden zijn verplicht

Aangezien het grootste gedeelte van de Nederlanders hun wintersportvakantie in Oostenrijk doorbrengen, kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: winterbanden zijn verplicht. In Oostenrijk ben je het hele winterseizoen, dus van 1 november tot en met 15 april, verplicht om met winterbanden te rijden. Voor Duitsland geldt dat je winterbanden moet hebben bij winterse omstandigheden. Heb je geen winterbanden, dan riskeer je een boete. Deze kan flink oplopen, afhankelijk van of je wel of geen schade rijdt. Daarbij komt ook nog eens dat de kans groot is dat de verzekering niks betaalt als je schade oploopt.

Sneeuwkettingen niet vergeten

Soms krijg je op wintersport te maken met omstandigheden waarin winterbanden alleen niet genoeg zijn. Dan kan het nog zo lekker weer zijn, als de stijle wegen in of naar het dorp niet sneeuwvrij zijn gemaakt, heb je toch echt sneeuwkettingen nodig. Daarom ben je in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Denk er ook aan dat je sneeuwkettingen de juiste maat hebben en dat je weet hoe je ze om moet leggen. Niets is zo erg als op een stijle weg, in het donker nog moeten uitzoeken hoe het moet. Het is daarom helemaal geen gek idee om dit in Nederland alvast een keer te oefenen.

 

Leg veiligheidshesjes op een handige plek

Mocht je langs de weg stil komen te staan en uit je auto moeten, dan ben je verplicht een veiligheidshesje te dragen. Deze moet je dus verplicht bij je hebben en op een handige plek hebben liggen. Het is namelijk niet heel handig als je eerst je halve kofferbak leeg moet halen, voor je erbij kunt. Dus leg ze onder de stoelen of in het dashboardkastje zodat je er snel bij kan als het nodig is.

Hou de gevarendriehoek binnen handbereik

Deze valt in dezelfde categorie als de verkeershesjes. Mocht je pech krijgen en langs de weg stil komen te staan, moet je je medeweggebruikers waarschuwen door middel van de gevarendriehoek. Deze zet je op minimaal 30 meter achter je auto, zodat je medeweggebruikers weten dat er een auto stil staat langs de weg met pech. Voor de gevarendriehoek geldt dus ook dat je deze op een handige plek moet leggen waar je er makkelijk bij kunt komen.

Vergeet niet een vignet te kopen

Helaas kan ik uit eigen ervaring zeggen dat dit ook nog wel eens wordt vergeten door Nederlandse wintersporters. In Zwitserland en Oostenrijk moet je een vignet kopen als je op de snelweg wilt rijden. Deze kun je bij de ANWB en bij tankstations in Duitsland kopen. Een vignet is een beetje te vergelijken met de tol die je betaalt voor het gebruik van de wegen in Frankrijk. Als je dus vergeet er eentje te kopen, loop je het risico op een boete. Op veel wegen wordt hierop gecontroleerd, dus bespaar jezelf de bekeuring en koop een vignet.

Overige zaken

Naast bovengenoemde punten zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten als je met de auto op wintersport gaat. Denk bijvoorbeeld aan een verbanddoos. Het is in Oostenrijk en Duitsland zelfs verplicht om deze bij je te hebben. Je moet kunnen laten zien dat je een verbanddoos bij je hebt, dus leg ook deze op een handige plaats in je auto.

In Frankrijk moet je verplicht een alcoholtest bij je hebben. Vergeet deze dus niet als je naar Frankrijk gaat! Let op: de alcoholtest is verplicht, maar je krijgt geen boete als je deze niet bij je hebt.

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in