Nieuwsalert per mail ontvangen

© Pixabay

Man plant skitripje naar top Mount Everest zonder extra zuurstof

Wintersportredacteur

De Mount Everest is meer dan 8848 meter hoog en daarmee de hoogste berg ter wereld. Voor veel bergliefhebbers staat een beklimming naar de top van deze reus hoog op het lijstje. Andrzej Bargiel, een extreme skiër uit Polen, doet daar nog een schepje bovenop. Hij wil de berg niet alleen beklimmen, maar er ook van naar beneden skiën. En dat allemaal zonder zuurstof.

Niet de eerste hoge berg

In juli dit jaar was Andrzej Bargiel de eerste persoon die op ski’s van de K2 afdaalde. Met een hoogte van 8614 meter is dit de tweede hoogste berg ter wereld. Na deze prestatie is het tijd voor de grootste uitdaging in zijn leven: de Mount Everest. En zoals hij zelf zegt: “Skiën is mijn grootste passie. Op dit moment kan ik nog steeds op een hoog level presteren. Ik wil daarom mijn grootste droom in vervulling laten gaan. Later kan het misschien niet meer…”

Bekijk hieronder de video van zijn afdaling op de K2.

Zonder zuurstof de Mount Everest op

De Mount Everest beklimmen is een grote uitdaging. We herinneren allemaal de berichten over de vele doden in mei, eerder dit jaar. Het is een zware beproeving waar je hard voor moet trainen. En zelfs dan is het niet zonder risico’s. Hoe hoger je komt, hoe minder zuurstof er in de lucht aanwezig is. Daarom maakt iedereen gebruik van zuurstoftanks. Andrzej is van plan het helemaal zonder te doen. Als hij eenmaal boven is, zal hij met zijn ski’s helemaal naar beneden afdalen. In 2000 ging de Sloveen Davo Karničar hem voor. Hij maakte uiteraard wel gebruik van zuurstoftanks.

 

Herfst 2019

Andrzej is van plan om aankomende herfst aan de uitdaging te beginnen. Niet alleen zijn de sneeuwcondities dan een stuk beter, er zijn dan ook bijna geen andere klimmers en dus is hij vrijwel niemand tot last. Als hij deze berg weet te overleven, is hij van plan om alle hoge bergen op ski’s te trotseren.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in