Nieuwsalert per mail ontvangen

Lawinegevaar ligt op de loer komende periode

Zoals de weersvoorspellingen er nu uit zien gaat het deze week flink sneeuwen in de Alpenlanden. Dit werd ook wel weer tijd, want de laatste grote sneeuwdump is alweer een tijd geleden. Je merkt dan ook in de skigebieden dat er gehunkerd wordt naar verse sneeuwval. Het risico hierbij is dat mensen onverantwoorde risico’s nemen buiten de piste. We hebben allemaal uitgekeken naar deze sneeuw, maar let goed op want de lawinegevaren zijn de komende periode groot.

Vorig jaar hebben we ook te maken gehad met een onrustige winter waarbij de sneeuwval een tijd op zich heeft laten wachten. In nog geen twee weken tijd hebben 11 mensen het leven moeten verlaten, omdat zij buiten de piste in aanraking kwamen met een lawine. De warme temperatuur aan het begin van het seizoen hebben er voor gezorgd dat de basislaag niet op alle plaatsen stabiel genoeg is. Ook afgelopen week hebben veel skigebieden te maken gehad met wispelturige weersomstandigheden. De sneeuw die er aan zit te komen valt dan ook op een onstabiele ondergrond en zorgt voor grote lawine risico’s.

De meteorologen hebben een onrustige kerstperiode voorspelt waarbij de Franse Alpen en de noordkant van Frankrijk en Zwitserland in het teken gaan staan van sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. De Zuidalpen krijgen te maken met een sterke noordfohn en ook hier gaat sneeuwval een feit worden. Het is dan ook af te raden om onervaren buiten de piste te gaan skiën. Zorg er voor dat je de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten houdt, want het onrustige weer gaat naar alle waarschijnlijkheid aanhouden tot in het nieuwe jaar.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in