Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Bayerische Zugspitzbahn

Lastige berging voor kapotte gondel Zugspitzbahn

Wintersportredacteur

De gondel van de Zugspitzbahn die afgelopen week compleet verwoest werd bij een botsing tijdens een oefening hangt nog steeds op grote hoogte. Het bergen van de gondel is niet eenvoudig en duurt daarom nog wel even.

Oefening

Tijdens een noodoefening op woensdagavond gleed een bergingsgondel op volle snelheid ongeremd in de gondel van de Zugspitzbahn. Er bleef daardoor maar weinig over van de beide gondels. De oorzaak zou een geknapte kettingtakel zijn. De schade is enorm, maar gelukkig raakte er niemand gewond.

Moeilijke opgave

Op dit moment hangen de gondels op circa 2.700 meter hoogte op het steilste stuk van de liftrit, met een 45 graden hellingshoek. De bergingswerkzaamheden moeten komende week beginnen. Omdat de gondel maar liefst 15 ton weegt is een berging met een helikopter niet mogelijk. Daarom wordt de gondel eerst gezekerd en vervolgens centimeter voor centimeter richting het bergstation getrokken. De gondel hangt op 280 meter daaronder, dus je kunt je voorstellen dat het even gaat duren.

Voorlopig dicht

Wat in eerste instantie belangrijk is, is de veiligheid van de medewerkers. Daarnaast is het belangrijk om de berging zo te voltooien zonder dat andere delen van de lift beschadigen. Als de gondel eenmaal veilig aangekomen is in het bergstation, moet er ook nog een nieuwe gondel gebouwd worden. Omdat het om maatwerk gaat, is het nog niet duidelijk wanneer de lift weer geopend kan worden. Voorlopig staat de lift nog stil. Wil je naar de top van de Zugspitze, dan kan dat via de Zahnradbahn en de Gletscherbahn.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in