Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Kunstsneeuw schadelijk voor de gezondheid?

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De Zwitserse krant Blick kopte vandaag met een opmerkelijke boodschap: “Kunstsneeuw kan ziek maken!”. Daar wilden wij wel meer van weten, helemaal nu alle skigebieden de sneeuwkanonnen volop laten draaien om skiën in de kerstvakantie mogelijk te maken. 

Het is geen geheim dat het er in de meeste skigebieden niet heel positief uitziet op het moment. De natuur heeft het laten afweten, wat betekent dat de skigebieden hun uiterste best doen om de pistes te voorzien van genoeg sneeuw. De sneeuwkanonnen maken dus overuren, wat dit nieuws over kunstsneeuw wel heel actueel maakt. Maar wat is waar van de kop van het artikel?

Het probleem zit ‘m in een omstreden middel dat gebruikt wordt voor de productie van kunstsneeuw: Snomax. Dit omstreden middel laat water sneller bevriezen, wat natuurlijk handig is als je sneeuw wilt produceren. Het nadeel van het middel is dat het wordt gemaakt van dode bacteriën. Deze bacterieresten kunnen een broedplaats voor levende ziektekiemen vormen. “Verschillende studies hebben uitgewezen dat Snomax de menselijke gezondheid zeer negatief kunnen beïnvloeden.”, vertelt expert Carmen de Jong van de Franse universiteit van Strassburg aan Blick. Het pistepersoneel zou volgens haar daarom ook maar een beperkte tijd in aanraking met het poeder mogen komen en beschermende kleding moeten dragen. Niet alleen de mens, maar ook planten zijn in gevaar bij gebruik van het middel.

Gelukkig is het omstreden middel in Bayern en Oostenrijk verboden en geldt er in Frankrijk een tijdelijk verbod voor de ‘ziekmaker’. In Zwitserland is het spul wel sinds 1997 toegelaten en wordt/werd het gebruikt in bekende skigebieden. Volgens Snomax investeerden onder andere Zermatt, Davos, Arosa, Laax en Lenzerheide in machines die het poeder automatisch met water mixen, al staan die gebieden niet te springen om toe te geven dat ze met de bacteriesneeuw werken. De CEO van Zermat liet aan de krant weten slechts heel selectief met het middel om te gaan en Arosa, Laax en Lenzerheide ontkenden het gebruik van het middel helemaal.

Wat voor de gewone wintersporter belangrijk is om te weten is dat ze zich in het overgrote deel van de wintersportgebieden vooral geen zorgen hoeven te maken om hun gezondheid. De echte boosdoener voor de gezondheid is vooralsnog een overschot aan alcohol in de après-ski. De moderne sneeuwkanonnen, zoals op de foto boven dit artikel, hebben het dure Snomax niet meer nodig en werken alleen met water al uitstekend.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in