Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

INTERVIEW: Skischooleigenaar Gerlos over het komende seizoen

Wintersportredacteur

Terwijl het zomerseizoen in de Oostenrijkse skigebieden nog bezig is, zijn de skischolen al maanden druk met het nieuwe winterseizoen. Een winterseizoen dat veel meer voorbereidingen vereist dan de voorgaande jaren vanwege COVID-19 en de onzekerheden die hiermee gepaard gaan. Wij spraken skischool eigenaar Michael Staudacher toen hij kort op bezoek was in Nederland zoals elk jaar.

We stelden Michael Staudacher, beter bekend als Michi van Michi’s Schischule in Gerlos, enkele vragen in de aanloop naar het komende seizoen. We trappen af met de meest voor de hand liggende op dat moment.

Waarom ben je elke zomer in Nederland?

Wij beginnen de werving en selectie van ons personeel altijd in april/mei. Bij deze sollicitaties ben ik zelf niet aanwezig, maar bij de tweede bijeenkomst zorg ik altijd dat ik in Nederland ben. Daarnaast heb ik een Nederlandse vrouw die een paar weken Nederland ook erg op prijs stelt, waardoor ik dit ook als een soort ‘vakantie’ zie. Even geen bergwegen, maar gewoon de eindeloze Hollandse weilanden.

Wat merken jullie van het coronavirus in Oostenrijk?

Toen in maart het skigebied dicht moest was er natuurlijk veel stress hier. Iedereen rekent op een leuke afsluiting van het seizoen, maar daar kwam abrupt een einde aan. Het land ging op slot. De weken daarna, tussen het winter- en zomerseizoen, zijn voor ons altijd rustige maanden waarin veel in het dorp gesloten is. Daarom was het contrast met een normaal jaar minder groot dan dat je misschien zou denken. De richtlijnen waren echter strenger dan in Nederland. Of we überhaupt een zomer zouden kunnen draaien was wel erg spannend. Toen de lockdown op 15 juni opgeheven werd, hebben wij het enorm druk gehad. Veel last-minute boekers hebben voor Oostenrijk gekozen als ‘alternatief’ vakantieland. De zomer is voor ons boven verwachting goed gelopen. Veel mensen die hun vakantie naar Spanje gecanceld hebben, zijn naar de Alpen vertrokken met de auto. Hierdoor hebben wij veel toeristen mogen verwelkomen en kennis laten maken met een vakantie in Oostenrijk/Gerlos.

Hoe gaan jullie als skischool om met het coronavirus?

Als skischool zijn wij op dit moment in druk overleg met de VVV en de skiliftmaatschappij. We moeten met z’n allen een eenduidig plan hebben, zodat de gasten precies weten waar zij aan toe zijn. Zo gaan wij onze leraren verplichten om in gesloten ruimtes, zoals in restaurants, een mondkapje of een bandana (buff) te dragen. Ouders mogen niet mee met de kinderen het restaurant in en moeten de skileraar of skilerares bellen om een boodschap over te brengen naar hun zoon of dochter. De groepen gaan wij proberen te maximaliseren tot 8 personen in de kerstvakantie. Normaal gesproken hanteer ik een limiet van tien kinderen, waar andere skischolen twaalf kinderen als maatstaf nemen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat kindergroepen, snowboardlessen en privèlessen niet op dezelfde locatie en tijdstip moeten verzamelen. Zodoende verspreiden we de mensen wat meer over de ochtend en voorkomen we grote groepen bij elkaar.

LEES OOK: aanbevelingen coronarichtlijnen voor skischolen bekendgemaakt

Wat kunnen skileraren verwachten aankomende winter?

De skileraren en skileraressen die bij ons aan het werk gaan, worden heel duidelijk geïnformeerd over de aangepaste maatregelen. Zij dienen dit ook strikt na te leven. Zoals het er nu uitziet gaat het personeel elke week getest worden op het coronavirus en zijn de onderkomens alleen toegankelijk voor personeel en niet voor mensen van buitenaf. We doen daarmee ons best om besmetting in ons team te voorkomen. In het hoofdseizoen hebben wij 160 skileraren rondlopen, waarvan 50% afkomstig is uit Nederland. Dat blijft ook dit seizoen zo, dus de skileraren en leraressen kunnen een grote gezellige groep gaan verwachten. De skishow gaat ook gewoon plaatsvinden. De plek waar het publiek staat is groot genoeg om 1,5 meter afstand te houden en is in de buitenlucht. Uiteraard zijn we afhankelijk wat de Oostenrijkse regering gaat beslissen, waardoor dit besluit er volgende maand weer compleet anders uit kan gaan zien.

Wat zijn je verwachtingen voor deze winter?

Ik verwacht dat het een hele andere winter gaat worden dan normaal. Wat er met de après-ski gaat gebeuren is nog onzeker, maar ik verwacht wel dat mensen op een andere manier hun wintersportvakantie gaan vieren. Wintersporters gaan niet meer alleen voor het feesten naar de Alpen, maar zullen meer gaan genieten van de omgeving. Ik verwacht dat het nog steeds druk gaat worden, omdat wintersport een vakantie is waar veel mensen een jaar naar uitkijken. Dat ze niet de polonaise kunnen lopen in de Cin-Cin dat nemen veel mensen voor lief denk ik. Wij hebben alle voorzorgsmaatregelen getroffen dus wij zien uit naar de komst van de wintersporters in ons gezellige dorp Gerlos.

Skiles

Wil je tot slot nog iets kwijt over komende winter?

Mensen moeten ook zelf verantwoordelijkheid nemen. In je eigen land dien je je ook te houden aan bepaalde richtlijnen en regels. Als mensen dat ook bij ons doen, dan kan iedereen genieten van de prachtige bergen, heerlijke pistes en frisse berglucht. Wintersport is tenslotte een vakantie die je niet een jaar wilt overslaan, toch?

Dit interview is afgenomen op 1 september 2020. Michael Staudacher is eigenaar van de grootste skischool in Gerlos, Michi’s Schischule. Naast eigenaar van de skischool is hij actief bij de lokale VVV en is hij een prominent figuur in het dorp. Hij ziet de winter positief tegemoet. Laten wij dat ook doen!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in