Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

Hoge bergen brokkelen af door klimaatverandering

Wintersportredacteur

De gletsjers hebben het zwaar. Klimaatverandering zorgt er niet alleen voor dat ze langzaam wegsmelten, maar ook dat rotsen in hooggebergtes afbrokkelen. Dat hebben onderzoekers van het Arge Alp onderzoeksproject bevestigd.

Uitgebreid onderzoek

Arge Alp heeft de afgelopen 10 jaar een onderzoek gefinancierd naar het terugtrekken van het ijs op de Ödenwinkelkees (Pinzgau, Salzburgerland). Daar is 135.000 euro voor uitgetrokken en meerdere onderzoekers hebben er aan meegedaan. Het permafrostonderzoek is uitgevoerd tussen 2500 en 3000 meter hoogte. Er is onder andere gekeken naar de stabiliteit van het gesteente na het terugtrekken van de gletsjer. De onderzoekers hebben gebruikgemaakt van allerlei meetapparatuur om de resultaten vast te kunnen leggen.

Duidelijke resultaten

Volgens projectmanager Gerald Valentin zijn de resultaten duidelijk. Klimaatverandering heeft niet alleen invloed op het terugtrekken van gletsjers, maar ook op het afbrokkelen van gesteenten. Zodra de ijslaag wegtrekt en het gesteente wordt blootgesteld, begint dit proces. Dat komt omdat de gletsjer eigenlijk werkt als een soort deken die de temperatuur continu onder de 0 graden houdt en alles isoleert. Als die deken wegtrekt, gaat de temperatuur omhoog en ontstaat er erosie. Aldus Gerald.

Nauwkeurige voorspellingen

Dankzij de resultaten van het onderzoek, kunnen er in de toekomst nauwkeurige voorspellingen worden gedaan met betrekking tot de stabiliteit van het gesteente. Dat is vooral ideaal voor bergliften, berghutten en elektriciteitsleveranciers.

Gletsjers hebben het zwaar

Wereldwijd hebben gletsjers het zwaar. De eerste is zelfs al officieel ‘dood’ verklaard. Ook uit recent onderzoek van de ÖAV (Alpenverein Östereich) is gebleken dat de cijfers schokkend zijn. Maar liefst 94% van alle Oostenrijkse gletsjers is kleiner geworden. Gemiddeld zijn de gletsjers 14,3 meter gekrompen, maar er zijn zelfs enkele uitschieters met meer dan 80 meter. In het artikel hieronder lees je daar meer over.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in