Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

ONDERZOEK: Oostenrijkse gletsjers blijven smelten

Wintersportredacteur

De Oostenrijkse gletsjers hebben het zwaar. Na de gigadump van skiseizoen 18/19 was men eerst nog positief, maar onderzoek wees al snel anders uit. De Oostenrijkse gletsjers worden continu in de gaten gehouden. Afgelopen vrijdag heeft de ÖAV (Alpenverein Österreich) de nieuwe resultaten bekendgemaakt. Die lijken positief, maar schijn bedriegt.

Uitgebreid onderzoek

Nog voordat de winter van 2019/2020 van start ging, hebben 24 onderzoekers (met nog eens 50 begeleiders) onderzoek gedaan naar de gletsjers in Oostenrijk. Voor het gletsjerrapport van 2018/2019 hebben ze allerlei gegevens verzameld. De uitkomsten worden inmiddels alweer 129 jaar gepresenteerd. Een samenvatting vind je in dit artikel.

94% is kleiner geworden

De ÖAV heeft haar gegevens tussen medio augustus en eind november 2019 verzameld. In totaal zijn 92 Oostenrijkse gletsjers onderzocht. Van 84 gletsjers zijn meetgegevens beschikbaar, bij de overige 8 zijn fotovergelijkingen gemaakt. Maar liefst 86 gletsjers zijn gekrompen (94%), de overige 6 zijn hetzelfde gebleven of met minder dan 1 meter gekrompen. Eén gletsjer is zelfs iets groter geworden.

Gemiddeld zijn de Oostenrijkse gletsjers met 14,3 meter gekrompen. Dat is een stuk minder dan de voorgaande jaren (17,2 meter en 25,2 meter).

Goed nieuws voor de Hohe Tauern

In het oosten van Oostenrijk lijken de omstandigheden voor de gletsjers het gunstigst. Bijzonder is dat alle stilstaande gletsjers zich in Nationaal Park Hohe Tauern bevinden. Niet allemaal bij elkaar, maar verspreid over het natuurgebied. De Maurerkees, onderdeel van de Glocknergrüppe, is zelfs 2,2 meter groter geworden. Goed nieuws dus!

Grootste krimp in Tirol, Salzburgerland en Vorarlberg

Minder positief zijn de resultaten in Tirol, Vorarlberg en het Salzburgerland. Op de Bärenkopfkees in het Salzburgerland is zelfs de grootste krimp gemeten. Deze gletsjer is maar liefst 86,9 meter kleiner geworden. Gevolgd door de Ochsentaler Gletscher (Silvrettagroep) met 86,7 meter en de Schweikertferner (Ötztal) met 86,3 meter.

Schijn bedriegt

Volgens één van de hoofdonderzoekers, Dr. Gerhard Karl Lieb, is het wel bijzonder dat 5 gletsjers onveranderd zijn gebleven en eentje zelfs is gegroeid. Gelukkig is het terugtrekken van deze gletsjers enigszins vertraagd. De flinke sneeuwval heeft het gletsjerijs kunnen beschermen, waardoor het minder hard is gesmolten. Helaas is dit toch een gevalletje van schijn bedriegt. De gletsjers hebben het zwaar en storten in. Sneeuw en ijs is hard nodig. De gletsjers hebben met onrustige omstandigheden te maken gehad in 2018/2019.

Benieuwd naar het hele onderzoek? Bekijk hieronderde digitale persconferentie over het onderzoek.

Eerste gletsjer officieel ‘dood’ verklaard

De meer dan 700 jaar oude Okjökull (IJsland) is sinds augustus 2019 officieel geen gletsjer meer. In de afgelopen 100 jaar is het gletsjerijs dusdanig gesmolten, dat de Okjökull haar status als gletsjer is verloren. Meer daarover lees je in onderstaand artikel.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in