Nieuwsalert per mail ontvangen

Hoeveel sneeuw kan het dak van een huis in Oostenrijk houden?

Sneeuw

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Zoek je nog een bijbaantje voor deze winter en heb je zin om naar Oostenrijk te vertrekken? Het sneeuwvrij maken van de daken kost een huisbezitter namelijk €1.000,- als we verschillende reisorganisaties mogen geloven. Dit kan goedkoper zie ik jullie denken! Uiteraard kan dat goedkoper, want veel Oostenrijkse bedrijven proberen hun slaatje te slaan uit de enorme sneeuwmassa die is gevallen. Wij zijn er even ingedoken en hebben uitgezocht of het echt noodzakelijk is om nu al daken sneeuwvrij te maken.

Allereerst willen wij vermelden dat het uiteraard altijd beter is om je huis zoveel mogelijk te ontlasten. Geen sneeuw op je dak is altijd beter dan dat er een dik pak sneeuw op ligt.

Wij zien vanuit huiseigenaren mails langskomen van Oostenrijkse verhuurbedrijven. Hierbij worden de Nederlanders die een huis bezitten in Oostenrijk geïnformeerd over de sneeuwval van afgelopen dagen en krijgen meteen het advies om de daken sneeuwvrij te maken. Het kostenplaatje dat hierbij samenhangt komt uit op circa €1.000,-. Wij kregen via onze infobox een e-mail binnen van een Nederlandse huizenbezitter die aan ons vroeg of dit wel klopt. Deze huiseigenaar wil graag anoniem blijven. Wij gingen daarom even op onderzoek uit!

Hoeveel sneeuw kan een dak dragen?

Om meteen even duidelijkheid te scheppen. De gegevens die wij hieronder delen hebben betrekking op huizen die ‘goed’ gebouwd zijn. Het gaat hier niet om oude bergschuurtjes of hele oude chalets. Hier kunnen de onderstaande gegevens uiteraard afwijken.

Als een huis goed gebouwd is dan moet dit 700 tot 900 kilo per m2 kunnen dragen. In veel Oostenrijkse dorpen ligt op dit moment circa 350 kilo per m2 op de daken. Je hebt uiteraard dorpen waar op dit moment circa 500 kilo per m2 op de daken ligt, maar we zijn nog niet bij de kritische grens aangekomen.

In de gaten houden

Ben je zelf in Oostenrijk en kun je het dak sneeuwvrij maken? Uiteraard geldt dan het advies om er voor te zorgen dat het dak zo veel mogelijk ontlast wordt. Zorg ervoor dat de daken zo goed mogelijk sneeuwvrij gemaakt worden. Ben je niet in de gelegenheid om dit te doen? Er is nog geen reden voor paniek! Zorg er voor dat je iemand in het dorp hebt die de hoeveelheid sneeuw in de gaten blijft houden. Tot die tijd adviseren wij jullie om vooral veel foto’s te laten maken van je chalet. Het is bijzonder wat er op dit moment in de Alpen gebeurt en hoe gaaf is het als je chalet voorzien is van een hele dikke laag sneeuw. Winter, zoals een winter hoort te zijn!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in