Nieuwsalert per mail ontvangen

Het lawinebericht – een goede voorbereiding begint thuis

Je wordt wakker en je ziet dat het met bakken uit de lucht is gekomen vannacht. Skikleding aan, poederlatten mee en gaan! Als je op de pist blijft is dat een prima voorbereiding. Ben je van plan buiten de piste te skiën, dan ben je op deze manier zeker niet goed genoeg voorbereid. Off-piste liggen er veel meer gevaren op de loer en is een intensieve voorbereiding essentieel. Een goede voorbereiding op een dagje buiten de piste skiën begint ‘s ochtends met het lezen van het lokale lawinebericht. 

Gedurende het wintersportseizoen geven verschillende professionele instanties een lawinebericht uit voor bepaalde regio’s. In Oostenrijk heeft elke regio zijn eigen lawinedienst die dagelijks rond 07.30u publiceert. Voor de meeste ervaren off-piste skiërs is de inhoud van het bericht bekend, maar juist voor beginnende off-piste skiërs is het document van zeer groot belang tijdens de voorbereiding op een tocht. Wat je precies kunt vinden in het lawinebericht? Als voorbeeld nemen we het lawinebericht dat wordt uitgegeven door de Tiroler Lawinedienst.

Inhoud lawinebericht
Het bericht begint met een grafische weergave van het lawinegevaar voor zowel de ochtend als de middag, zoals hieronder. Hierop is per regio de mate van lawinegevaar te zien. Daarnaast kun je ook aflezen op welke hellingen het lawinegevaar het grootst is en vanaf welke hoogte. Tot slot kun je zien wat de tendens van het lawinegevaar is.

Onder de grafische weergave legt de dienst de beoordeling van het lawinegevaar uit. Als het lawinegevaar in de loop van de dag stijgt, geeft de dienst hier een reden voor. Ook wordt uitgelegd waarom er op bepaalde hellingen meer kans is op lawines en welke hellingen je zeker wilt overslaan die dag.

Verder wordt er in het lawinebericht melding gemaakt over de opbouw van het sneeuwdek. Met deze informatie kun je onder andere inschatten wat voor sneeuw je tegen gaat komen tijdens je afdaling. Eveneens is het mogelijk om op deze manier zelf het lawinegevaar op een bepaalde helling te verklaren. Als er net nieuwe sneeuw is gevallen op een gladde ijslaag, dan kun je verwachten dat je die bovenste laag gaat glijden.

Het weerbericht is natuurlijk ook onderdeel van het lawinebericht. Dus ook als je niet buiten de piste gaat skiën, kan het nuttig zijn om een blik te werpen op het bericht in verband met je kledingkeuze. Tot slot vind je in het bericht standaard een alinea over de tendens van het lawinegevaar.

Waar vind je het lawinebericht?
De berichten zijn op verschillende plaatsen te achterhalen. In het skigebied vind je het bericht vaak onderaan de skiliften of bij de skischool. Nu iedereen tegenwoordig een smartphone heeft is het internet de belangrijkste bron voor het bericht geworden. WePowder heeft voor de Nederlandse freeriders een website opgezet om de Europese lawineberichten op de sporen. Op lawinedienst.nl kun je de naam van het skidorp waar je verblijft intypen en dan vindt de zoekmachine het juiste bericht voor jouw regio.

Bereid je goed voor!
Hoewel het lawinebericht essentieel is in de voorbereiding voor een off-piste tocht, volstaat het lezen ervan niet als volledige voorbereiding. Zorg ervoor dat je kennis en kunde genoeg hebt voordat je de piste verlaat. Volg cursussen, ski alleen met ervaren freeriders. Ski safe!

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in