Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Lawinegevarenschaal: een uitleg

Archiefbeeld

Wintersportredacteur

Voordat je ’s ochtends de skilift in stapt loop je waarschijnlijk langs een bord waarop aangegeven staat welke liften en pistes in gebruik zijn. Vaak is er op of in de buurt van dat bord ook een oranje licht te vinden, dat soms brandt en soms niet. Als het licht brandt wil dat niet zeggen dat de après-ski bar aan de top van de lift open is, maar dat het lawinegevarenniveau 4 of 5 is. Wat dat precies inhoudt?

In alle skigebieden in Europa wordt gebruik gemaakt van een schaal om aan te geven hoe groot het lawinegevaar buiten de piste is. De schaal loopt van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor de kleinste kans op lawines en 5 voor de grootste. Hieronder vind je een beschrijving van de schaal. De begrippen die hierin gebruikt worden staan daaronder uitgelegd.

Lawinegevaar 1: Gering
Het sneeuwdek is over het algemeen stevig en stabiel. Lawines ontstaan over het algemeen alleen bij grote belasting van het sneeuwdek op zeer weinig extreem steile hellingen. Spontaan zijn alleen kleine lawines te verwachten.

Lawinegevaar 2: Matig
Het sneeuwdek is over het algemeen stevig, maar kan op bepaalde steile hellingen minder stevig zijn. Lawines komen in het bijzonder voor op steile hellingen die zijn aangegeven in het lawinebericht. Grote spontane lawines zijn niet te verwachten.

Lawinegevaar 3: Aanzienlijk
Het sneeuwdek is op veel steile hellingen nog maar matig tot zwak samengesteld. Lawines zijn op steile hellingen die zijn aangegeven in het lawinebericht al bij een geringe belasting van het sneeuwdek mogelijk. Eveneens bestaat de kans dat spontaan middelgrote tot grote lawines ontstaan.

Lawinegevaar 4: Groot
Het sneeuwdek is op de meeste steile hellingen zwak samengesteld. Lawines zijn op de meeste steile hellingen al bij een geringe belasting te verwachten. Spontaan zijn veel middelgrote en grote lawines waarschijnlijk.

Lawinegevaar 5: Zeer groot
Het sneeuwdek is over het algemeen zwak samengesteld en instabiel. Spontaan zijn talrijke grote lawines te verwachten, ook in matig steil gebied.

Begrippen
Hellingshoek
Extreem steil: meer dan 40°
Zeer steil: 35° tot 40°
Steil: 30° tot 35°/ meer dan 30°
Matig steil: onder 30°

Belasting
Grote belasting: groep, pistenbully, voetganger, vallende sporter
Geringe belasting: enkele wintersporter zonder val

Lawinebericht: bericht dat dagelijks wordt samengesteld door de lawinedienst van het land met informatie over het sneeuwdek en de lawinewaarschijnlijkheid

Oppassen!
Lawinegevaar 4 wil niet zeggen dat er twee keer zoveel kans is op lawines dan bij lawinegevaar 2, maar eerder acht keer zoveel. En bij het gevarenniveau 1 zijn er dus ook lawines mogelijk. Kennisneming van het gevarenniveau alleen is niet genoeg om te voorspellen waar je off-piste kan skiën. Ben je van plan om buiten de piste te gaan, doe dit dan met iemand die veel ervaring heeft. Dat wil zeggen: iemand die ervoor opgeleid is om wintersporters buiten de piste te begeleiden. Een goede voorbereiding en een off-piste uitrusting mogen ook niet ontbreken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in