Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Het kleinste skigebied van Europa

Wintersportredacteur

Het is altijd een strijd om wie de grootste heeft. Of het nou onder mannen is of onder skigebieden, het is een statusdingetje. Onlangs is het Skicircus het grootste skigebied van Oostenrijk geworden en er zit nog een megagebied aan te komen. En vergeet natuurlijk de reusachtige gebieden in Frankrijk niet. Maar wat is nou het kleinste gebied van Europa?

Er zijn maar weinig mensen die daar waarde aan hechten, maar ik was vooral gewoon benieuwd. Op zoek dus. In eerste instantie dacht ik ‘m snel gevonden te hebben. Het skigebied Hohenhagen in Remscheid (Duitsland) bestaat uit welgeteld één skilift en één piste. De 100 meter lange touwlift brengt maximaal 500 personen per uur naar boven voor eindeloos skiplezier. Nou ja, eindeloos. Ook de piste is 100 meter lang. Ter vergelijking: de baan in SnowWorld Landgraaf is 520 meter lang. Hoe dat eruit ziet? Zo:

Tot grote spijt van de skiclub in het dorp heeft de lift het afgelopen jaar voor het laatst gedraaid en gaat de skiclub naar de echte bergen om te trainen. Mijn zoektocht was dus nog niet klaar. Wat is dan nu het kleinste skigebied van Europa?

Daarvoor moeten we naar Italië. Naar het dorpje Oga om precies te zijn. Veel informatie is er online niet over te vinden. Wel over dichtbij gelegen grotere skigebieden, maar niet over het über kleine dorp. We vertrouwen daarom op informatie van onze collega’s van Planetski, die daar laatst een verslaggever hadden zitten.

In jaren 70 stuurde een Britse touroperator gasten naar het dorpje Oga. Oga bestond toen uit één hotel, van waaruit de skihuur en skilessen georganiseerd werden. Het hotel stond aan de voet van twee sleepliften en dat was alles wat het dorp had. Anno 2015 is er volgens onze collega’s nog maar weinig veranderd. Een hotel, twee sleepliften en verder niets in de buurt. Bizar! Ik dit verhaal zelf niet bevestigen, omdat er op het internet daarover helemaal niets te vinden is. Als we naar deze pistekaart kijken lijkt het wel alsof er uitgebreid is en het skigebied is aangesloten op andere dorpen.

Mochten jullie dus meer weten, dan houd ik me aanbevolen. Ook als jullie een nog kleiner skigebied hebben gevonden. Het lijkt me namelijk wel tof om daar naartoe te gaan! Gewoon, omdat het kan.

*UPDATE
Lezer Marc Boekhoud wees mij op het familie skigebied Thiersee, dat vlakbij Kufstein ligt. Ook zij zouden wel eens kans kunnen maken op de titel ‘kleinste skigebied van Europa’. Het gebied heeft twee ‘echte’ liften, en een oefenlift.

skigebiet-thiersee

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in