Nieuwsalert per mail ontvangen

Goed zicht op de piste bij slecht weer: wat heb je nodig?

Wintersportredacteur

Helaas is het niet elke dag mooi weer op de piste. En met minder mooi weer komt ook zwakker licht. Dit zwakkere licht zorgt ervoor dat je niet altijd het beste zicht hebt. Met de verkeerde bril op zie je zelfs heel weinig en de diepte inschatten wordt dan problematisch. Wat kun je eraan doen om tijdens slecht zicht toch het maximale zicht te hebben?

Veel Nederlanders skiën graag in het zonnetje met hun zonnebril op. Voor de bescherming van de ogen is dat niet de beste keus. Een skibril geniet altijd de voorkeur, want die houdt nou eenmaal meer zonlicht tegen. Bij de zonnebril komt er namelijk via de weerkaatsing van de sneeuw toch nog straling langs de bril. Maar goed, dat is niet waar we het nu over gaan hebben. Nu gaan we het hebben over bewolkt weer, met of zonder sneeuw. Dan begrijpt iedereen dat de zonnebril niet de beste optie is voor goed zicht. Maar wat dan wel?

Categorieën lenzen

De lenzen van skibrillen zijn er in 5 verschillende categorieën. Elke categorie laat een andere hoeveelheid licht door, die de ‘Visible Light Transmission’ wordt genoemd. Elke categorie lens is gekoppeld aan een bepaald weertype. Bij zonnig weer heb je dus een andere lens nodig dan bij bewolkt weer. Wij hebben het vandaag over lichtbewolkt en bewolkt weer en dan zou je een bril moet hebben met categorie 1 of 2 lenzen. In de tabel hieronder zie je welke categorie bij welk licht hoort. Hoe lager de categorie, hoe meer licht de lens toelaat en hoe meer je met zwak licht ziet.

Categorie Lichtdoorlatendheid (VLT%) Weertype
Categorie 0 81 – 100% Geschikt voor in het donker
Categorie 1 44 – 80% Geschikt voor bewolkt weer
Categorie 2 19 – 43% Geschikt voor lichtbewolkt weer
Categorie 3 9 – 18% Geschikt voor zonnig weer op de piste
Categorie 4 3 – 8% Geschikt voor bij fel zonlicht op grote hoogte

Kleur van de lens

Naast de categorie van de lens is ook de kleur van de lens belangrijk bij slecht weer. Gele, oranje en roze lenzen laten veel licht door waardoor je veel contrast ziet op de piste. Deze kleuren zijn uiterst geschikt voor een bewolkte dag of een dag waarop het bijvoorbeeld sneeuwt. Bruine (amberkleurige) en zwarte lenzen laten weinig zonlicht door en zijn geschikt voor zonnige dagen. Een spiegel coating over de lens weerkaatst het zonlicht en voorkomt dat plotselinge zonnestralen tot je ogen doordringen.

Is het zicht niet zo best, dan kies je dus voor een bril met een gele, oranje of roze lens.

Verwisselbare lens

Omdat niet iedereen twee skibrillen wil kopen hebben veel fabrikanten gekozen voor verwisselbare lenzen. Zo kun je in één bril een lens voor zonnig en bewolkt weer hebben, die je verwisselt als het nodig is. Steeds meer fabrikanten kiezen tegenwoordig voor een lens die met magneten op je bril wordt bevestigd. Zo kun je in een handomdraai je lens verwisselen. Tip: als je kiest voor een bril met verwisselbare lens, zorg dan dat je extra lens in een stevige beschermhoes zit, zodat je hem tijdens vervoer niet kapot maakt.

Meekleurende lens

Een andere oplossing voor gebruik van een bril in verschillende weertypes is het kopen van een bril met een meekleurende lens. Dankzij de technologie die in die lenzen zitten kleuren de lenzen mee met het weertype. Meekleurende lenzen variëren meestal tussen 3 lichtcategorieën. Een lens die meekleurt van categorie 1-3 is daarbij top voor de wintersporter!

Voorbeeld: uvex downhill 2000 VLM

Als voorbeeld nemen we de uvex downhill 2000 VLM skibril. Dankzij de variomatic technologie in de lens verandert de lens van automatisch van kleur. De lens past zich aan het licht aan en kan daardoor bij zowel bewolkt als zonnig weer gebruikt worden. In 25 seconden transformeert de lens zich van donker tot licht en andersom als daarom gevraagd wordt. Daarbij hoef je niets in te stellen, het gaat gewoon vanzelf.

Daarnaast houdt de bril ook 100% UV straling buiten tot 400nm. De lens biedt 100% bescherming tegen UVA, UVB en UVB straling. Leuk weetje: de merknaam uvex komt van ‘UltraViolet EXcluded’. Wat verder nog fijn is, is dat de bril geen frame heeft, waardoor je nog meer zicht hebt. De bril is er dit jaar in drie kleuren.

Skibril kopen

Ben je nu op zoek naar een nieuwe skibril, houd er dan rekening mee dat je te maken krijgt met verschillende weertypes op wintersport. Kies zelf of je ervoor kiest om twee verschillende brillen te kopen, een skibril met verwisselbare lens neemt of gaat voor de bril met meekleurende lens. Zorg er in ieder geval voor dat je ogen goed beschermd zijn! Fijne wintersport!

Ter info: op de foto bovenaan dit artikel ski ik met de uvex big 40 FM. Die heb ik nu voor het tweede seizoen en het is ook de enige bril die ik gebruik. Ook daarin zit een meekleurende lens, waardoor ik geen extra bril nodig heb. Meer info over uvex brillen nodig? Bezoek dan hier de website.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in