Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Goed gekleed met het 3-lagensysteem

3-lagen systeem

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Er is niets zo vervelend als het koud krijgen tijdens een dag skiën of snowboarden. Dik aankleden beperkt je in je bewegingsvrijheid en zorgt ervoor dat je je minder comfortabel voelt. Veel kleding aantrekken is ook niet de oplossing tegen de kou. Het gaat erom hoe je de lagen op elkaar afstemt. Door gebruik te maken van het 3-lagensysteem blijft je lichaam warm.

Het 3-lagensysteem bestaat uit drie lagen met ieder hun eigen specifieke eigenschappen: een basislaag, een tussenlaag en een buitenste laag. De basislaag zorgt voor een goede vochtregulatie en voorkomt dat je het koud krijgt, doordat zweet wordt afgevoerd. De tussenlaag houdt lichaamswarmte vast, waardoor je warm blijft en de buitenste laag beschermt je tegen wind, regen, sneeuw en kou. In de onderstaande video van een specialist van DAKA, wordt alles haarfijn uitgelegd.

Laag 1: de basislaag

De basislaag draag je direct op de huid. De functie van deze laag is het transpiratievocht zo goed mogelijk af te voeren, zodat je lichaam niet afkoelt. Met een natte huid verlies je veel sneller warmte. Thermo ondergoed is gemaakt om transpiratievocht snel af te voeren. Wanneer het thermo ondergoed goed aansluit op je lichaam, blijft je lichaam droog en warm. Thermokleding van katoen neemt vocht op, maar voert het niet af. Kies voor merinowol of een synthetische vezel, maar merinowol is de grote aanrader. Deze stof voelt zacht aan, kriebelt niet en voert vocht makkelijk af. Je betaalt er iets meer voor, maar dat is het helemaal waard!

› Thermokleding van Poederbaas: dames / heren
› Thermokleding van DAKA
› Bekijk ook het aanbod van Bever
› Alle thermokleding van Duijvestein

Laag 2: de isolerende laag

De isolerende laag zorgt ervoor dat je lichaamswarmte vast wordt gehouden door het creëren van een luchtlaag rond je lichaam. De laag wordt opgewarmd door je lichaamswarmte en houdt deze warmte makkelijk vast. Deze laag, bijvoorbeeld een fleecevest, sweater (niet van katoen!) of donzen jasje, moet niet te strak zitten maar niet zo los dat lucht makkelijk kan ontsnappen.

› Isolatielaag van Poederbaas: dames / heren
› Isolatiekleding van DAKA
› Bekijk ook het aanbod van Bever
› Alle isolatiekleding van Duijvestein

Laag 3: de waterdichte laag

De buitenste laag beschermt je tegen wind, regen, sneeuw en kou. Ondanks dat wind en regen niet mogen doordringen, moet transpiratiedamp wel naar buiten kunnen ontsnappen. Een kledingstuk van Gore-Tex stof beschikt over deze eigenschappen. Een goede buitenlaag is een hardshell of softshell jas met rits en capuchon, eventueel aangevuld met donsjas voor extreme kou.

› Wintersportkleding van DAKA
› Bekijk ook het aanbod van Bever
› Alle wintersportkleding van Duijvestein

Extra laag: handen, hoofd en hals

Met het 3-lagensysteem blijft ons lichaam aangenaam warm tijdens extreme omstandigheden. Door het bedekken van je handen, hoofd en hals voorkom je dat warmte alsnog kan ontsnappen. Zorg voor goede handschoenen van bijvoorbeeld Gore-Tex stof met PrimaLoft vulling, een sjaal of buff en een muts. Uiteraard moet de skihelm op de piste ook niet vergeten worden!

Aanbod van Poederbaas
› Alles van DAKA
› Bekijk ook het aanbod van Bever
› Alle opties van Duijvestein

Voorkom dat je het koud krijgt door niet voor zo veel mogelijk kleding te kiezen, maar door de juiste kleding in de juiste volgorde te dragen.

Ook handig: tips voor het kopen van nieuwe handschoenenskischoenen of een nieuwe skihelm

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in