Nieuwsalert per mail ontvangen

Goed gekleed met het 3-lagensysteem

Er is niets zo vervelend als het koud krijgen tijdens een dag skiën of snowboarden. Dik aankleden beperkt je in je bewegingsvrijheid en zorgt ervoor dat je je minder comfortabel voelt. Veel kleding aantrekken is ook niet de oplossing tegen de kou. Het gaat erom hoe je de lagen op elkaar afstemt. Door gebruik te maken van het 3-lagensysteem blijft je lichaam warm.

Het 3-lagensysteem bestaat uit een basislaag, een tussenlaag en een buitenste laag. De basislaag zorgt voor een goede transpiratie regulatie en voorkomt dat je het koud krijgt doordat het vocht wordt afgevoerd. De tussenlaag houd je lichaamswarmte vast en houd je warm. De buitenste laag beschermt je tegen wind, regen, sneeuw en kou.

Laag 1: Basislaag
De basislaag draag je direct op de huid. De functie van deze laag is het transpiratievocht zo goed mogelijk af te voeren zodat je lichaam niet af koelt. Met een natte huid verlies je veel sneller warmte. Thermo-ondergoed is gemaakt om transpiratievocht snel af te voeren. Wanneer het thermo-ondergoed goed aansluit op je lichaam blijft je lichaam droog. Thermo-ondergoed van katoen neemt vocht op maar voert het niet af. Zorg voor een thermo van wol, bijvoorbeeld merinowol. Merinowol voelt zacht aan, kriebelt niet en voert vocht makkelijk af.

onderkleding

Laag 2: Isolerende laag
De isolerende laag zorgt ervoor dat je lichaamswarmte vast wordt gehouden door het creëren van een luchtlaag rond je lichaam. De laag wordt opgewarmd door je lichaamswarmte en houdt deze warmte makkelijk vast. Deze laag, bijvoorbeeld een fleece of sweater, moet niet te strak zitten maar niet zo los dat lucht makkelijk kan ontsnappen. Warme lucht stijgt op dus wil je rond je hals zo min mogelijk ruimte hebben waar lucht kan ontsnappen. Een isolerende laag zonder rits heeft daarom de voorkeur.

Truien

Laag 3: Waterdichte laag
De buitenste laag beschermt je tegen wind, regen, sneeuw en kou. Ondanks dat wind en regen niet mogen doordringen moet transpiratiedamp wel naar buiten kunnen ontsnappen. Een kledingstuk van GORE-TEX® stof beschikt over deze eigenschappen. Een goede buitenlaag is een hardshell jas met rits en capuchon, eventueel aangevuld met donsjas voor extreme kou.

winddicht jack

Extra laag: Handen, hoofd en hals
Met het 3-lagensysteem blijft ons lichaam aangenaam warm tijdens extreme omstandigheden. Door het bedekken van je handen, hoofd en hals voorkom je dat warmte alsnog kan ontsnappen. Zorg voor goede handschoenen van bijvoorbeeld GORE-TEX® stof met PrimaLoft® vulling, een sjaal of neopreen halsmasker en muts. Uiteraard moet de skihelm op de piste ook niet vergeten worden!

Voorkom dat je het koud krijgt door niet te zorgen voor zo veel mogelijk kleding maar de juiste kleding in de juiste volgorde. Voor een duidelijk overzicht van welke kleding voor welke laag geschikt is bezoek je de website van Bever.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in