Skihelm kopen: tips en informatie

Een skihelm is een onmisbaar voor iedereen die op wintersport gaat. Of je nou skiet of snowboard, met een helm minimaliseer je de kans op letsel bij een ongeval en is je hoofd optimaal beschermd. Maar waar moet je precies op letten als je een skihelm gaat kopen? Hoe zit het met de pasvorm en wat zijn nou de beste skihelmen? Op deze pagina lees je alles over het kopen van een skihelm, inclusief handige tips.

Ga snel naar:

De eigenschappen van een skihelm

De belangrijkste eigenschap van een skihelm is dat deze je beschermt tegen de impact van een val. Een goede skihelm biedt de maximale bescherming, ultiem comfort en ondersteuning aan het hoofd. Uiteraard geldt dit alleen als je de juiste maat draagt. Belangrijk is dat een skihelm aan de EN 1077 voldoet. Als dit het geval is, voldoet de helm aan de Europese norm. Afhankelijk van je skiniveau én wensen qua skiën, kies je een bepaalde helm. Ook kun je voor extra ventilatie kiezen met regelbare ventilatiegaten. Daarnaast beschikken skihelmen over eigenschappen als oorstukken (vaak verwijderbaar), een verstelbare pasvorm en een houder voor je goggles.

BELANGRIJK: Over het algemeen geldt dat de beschermende eigenschappen van een skihelm voor vijf jaar gegarandeerd zijn. Daarna is het verstandig om een nieuwe skihelm te kopen. Bij een serieuze valpartij is het verstandig om dit al eerder te doen.

Soorten skihelmen

Skihelmen kun je tegenwoordig in allerlei soorten en maten kopen. Elk met hun eigen voordelen en eigenschappen. In de basis onderscheiden we drie soorten.

In-mold (softshell) skihelm

De in-mold skihelm, ook wel softshell genoemd, bestaat uit een schuimlaag aan de binnenzijde en een dunne plastic buitenschaal. Beide zijn aan elkaar vastgelijmd en vormen samen één geheel. De helm is licht van gewicht en geschikt voor een brede doelgroep. Dit soort skihelm beschermd goed bij een val, maar minder bij scherpe stoten tegen takken of stenen. Racers, off-piste skiërs en boarders kunnen beter een ander type helm kiezen.

+ Betaalbaar
+ Licht gewicht
– Kortere levensduur
– Beschermt niet tegen harde voorwerpen

Hardshell skihelm

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat de hardshell uit een harde, stevige buitenschaal. Daarin zit een losse schuimlaag. Dit type helm is een stuk beter beschermd tegen flinke klappen en hard materiaal, zoals takken en stenen. Snowboarders en ervaren skiërs die ook graag off-piste skiën, zullen sneller voor deze helm kiezen. Ook wedstrijdskiërs dragen een hardshell helm.

+ Lange levensduur
+ Optimale bescherming bij vallen en harde voorwerpen
– Duurder dan de softshell
– Relatief zwaar

Hybride skihelm

Last, but zeker not least: de hybride skihelm. Bij dit type helm wordt zowel gebruikgemaakt van de in-mold als hardshell bouwwijze. Oftewel het beste van twee werelden. Dit verhoogt het comfort en de duurzaamheid, wel wordt de helm hierdoor iets zwaarder.

+ Nog comfortabeler dan de hardshell
+ Goede bescherming bij vallen en harde voorwerpen
– Zwaarder
– Duurder

›› Bekijk hier een uitgebreid aanbod van verschillende soorten skihelmen

Verschillende skihelm merken op een rijtje

Zoals je hierboven al kunt lezen, zijn er allerlei verschillende soorten skihelmen die je kunt kopen. Binnen die soorten zijn er verschillende merken waaruit je kunt kiezen. Hieronder vind je een overzicht.

De pasvorm van een skihelm

Een skihelm biedt alleen optimale bescherming als de pasvorm correct is. Natuurlijk moet de helm ook lekker zitten, maar dit mag nooit ten koste gaan van de beschermende werking. Dan kun je beter een ander model of merk passen. De helm moet zonder kinbandje goed blijven zitten als je met je hoofd ondersteboven hangt. Te strak is ook niet de bedoeling. Dit kan voor nare drukpunten zorgen. Andersom mag het kinbandje niet in je kin snijden en mag de onderkant van de helm je nek niet raken. Ieder hoofd is anders, volg daarom onderstaande kooptips als je een nieuwe skihelm gaat kopen.

Skihelm kopen: belangrijke tips

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is de juiste pasvorm ontzettend belangrijk. Op die manier profiteer je optimaal van de beschermende eigenschappen. Om je een handje te helpen, hebben we tips voor het kopen van een skihelm op een rijtje gezet.

  • TIP 1: Passen, passen en nog eens passen. Je hebt de helm de hele dag op, hij moet dus wel lekker zitten. Probeer voldoende merken en modellen. Kijk of de helm strak genoeg zit, maar niet té strak zodat er drukpunten ontstaan.
  • TIP 2: Voldoet de helm aan de EN 1077 norm? Je kunt deze normering terugvinden in de helm.
  • TIP 3: Maak de helm vast. Kindbandjes verschillen per merk. Een iets bredere variant is vaak veel fijner. Kijk ook even hoe je de helm vastmaakt en of je dit eventueel met je handschoenen kunt doen.
  • TIP 4: Neem je skibril mee. Beide moeten samen wel lekker zitten. Zorg ervoor dat alles goed aansluit. Doe de skihouding na en beweeg goed. Kijk of beide dan ook nog lekker zitten.
  • TIP 5: Wil je wel of geen ventilatie? Wil je een helm met oorkleppen?
  • TIP 6: De helm moet vooral goed zitten. Natuurlijk spelen de looks ook mee, maar die zijn niet het allerbelangrijkst!

Skihelm met vizier of zonder?

De skihelm met vizier heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Steeds meer mensen stappen over op dit type helm. Bijvoorbeeld vanwege het feit dat je gewone bril er onder past, het panoramische blikveld (groter dan normale skibril), het comfort en de ventilatie (geen beslagen glazen). Alle bekende merken hebben inmiddels een skihelm met vizier in het assortiment. Bijvoorbeeld Salomon, Uvex en Atomic. Er is een skihelm met vizier speciaal voor heren en dames.

Tegenwoordig bestaan er ook skihelmen met een vizier, speciaal voor kinderen. Vooral voor de jonge wintersporters is dit type helm ideaal. Ze zien meer, het gezicht is goed beschermd en dit is een stuk comfortabeler.

De beste skihelmen kopen

Ga jij voor aankomend skiseizoen een nieuwe skihelm te kopen? We hebben de beste modellen voor je op een rijtje gezet op deze pagina!

Waar is een skihelm verplicht?

De meeste wintersporters dragen inmiddels een helm op de piste. Gelukkig maar! Door het dragen van een skihelm verklein je de kans op ernstig letsel bij een ongeval en bescherm je je hoofd optimaal. Er wordt zelfs geschat dat 80% van de verwondingen aan het hoofd kunnen worden voorkomen door het dragen van een skihelm. Een helm is inmiddels geen lelijk attribuut meer, maar een veilig én modieus item voor je wintersportuitrusting. Maar is een skihelm eigenlijk verplicht in de skigebieden? We geven je de regels per wintersportland.

Is een skihelm verplicht in Oostenrijk?

Kinderen tot 15 jaar zijn in Oostenrijk verplicht om een skihelm te dragen. Deze regel geldt alleen voor de deelstaten Salzburg, Karinthië, Steiermark, Burgerland en Niederösterreich. In Tirol en Vorarlberg is het dragen van een skihelm nog niet verplicht.

Is een skihelm verplicht in Frankrijk?

Een skihelm is verplicht in Frankrijk. Nou is het wel zo dat Franse wintersporters niet bepaald bereid zijn om dit te doen. Heel dom!

Is een skihelm verplicht in Italië?

In Italië zijn kinderen tot 14 jaar verplicht om een skihelm te dragen. Hier wordt streng op gecontroleerd. Als je je niet aan de regels houdt, riskeer je een boete van € 200,-. Ook kan toegang tot het skigebied je worden ontzegd.

Is een skihelm verplicht in Zwitserland?

De meeste Zwitsers zijn niet voor een helmplicht, maar geven wel voorlichtingscampagnes om wintersporters op de gevaren te wijzen. En met succes. Zwitserland is het land waar de meeste mensen met helm skiën. Iemand zonder helm op de pistes is ontzettend zeldzaam.

Is een skihelm verplicht in Duitsland?

Er geldt geen officiële helmplicht in Duitsland. Wel adviseert zo’n beetje iedereen een helm te dragen.

BELANGRIJK: Verplicht of niet. Wij willen je aanraden altijd met skihelm op de pistes te verschijnen. Of je nou op de pistes skiet of snowboard, off-piste of in het funpark. Ga voor veiligheid! Je wilt immers nog jaren van de wintersport genieten.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in