Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Handschoenen of wanten kopen: informatie en handige tips

handschoenen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Wil jij binnenkort nieuwe handschoenen of wanten kopen? Lees dan snel verder, want hieronder geven we je er handige tips en meer informatie over. Ze vormen namelijk een belangrijk onderdeel van je wintersportuitrusting, dus is het van groot belang dat je de juiste koopt. En dan hebben we het niet alleen over de looks. De functionaliteit is nog veel belangrijker! En aangezien wanten en handschoenen tegenwoordig in zoveel verschillende soorten, kleuren en maten verkrijgbaar zijn, helpen we je graag een handje zoeken in deze enorme hooiberg.

Handschoenen vs. wanten: de voor- en nadelen

Handschoenen of wanten zijn onmisbaar voor iedere wintersporter. Niet alleen beschermen ze je handen tegen kou, ook voorkomen ze dat je je snijdt aan de scherpe kanten van je snowboard of ski’s. Maar moet je nu handschoenen of wanten kopen? De een zweert bij wanten terwijl de ander al jarenlang met handschoenen op de piste verschijnt. Beiden hebben hun voor- en nadelen en eigenlijk zit je met allebei hoe dan ook goed. Wanten zijn lekker warm, terwijl je met handschoenen juist makkelijker kunt bewegen. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van beide soorten nog even kort voor je op een rijtje.

Voordelen handschoenen

  • Je hebt meer bewegingsvrijheid doordat je je vingers los van elkaar kunt bewegen
  • Je kunt makkelijker dingen oppakken

Nadelen handschoenen

  • Je vingers zijn gescheiden en moeten dus elk zelf zorgen voor isolatie en warmtebehoud

Voordelen wanten

  • Beter thermisch vermogen
  • Goed te combineren met dunne binnenhandschoenen voor extra warmte

Nadelen wanten

  • Minder bewegingsvrijheid
  • Kan te warm zijn

Opbouw handschoen

Net als je lichaam, worden ook je handen door verschillende lagen warm gehouden. Zoals de DAKA specialiste in de video hierboven vertelt, zijn handschoenen en wanten opgebouwd uit twee lagen: een technische buitenlaag en een functionele vulling. Deze functionele vulling zorgt ervoor dat je handen warm blijven. Hiervoor wordt vaak dons, primaloft of thinsulate gebruikt, waarbij dons het warmst is. De technische buitenlaag zorgt ervoor dat de vulling en dus jouw hand beschermd zijn tegen regen en scherpe voorwerpen. Een van de technologieën die hiervoor gebruikt wordt, is Gore-Tex. Dit is wind- en waterdicht, maar toch ademend en ook nog eens slijtvast. Welke binnen- en buitenlaag je ook kiest, samen vormen ze een functioneel geheel die ervoor zorgt dat jouw handen lekker warm blijven.

Ook handig: tips voor het kopen van nieuwe skischoenen of een nieuwe skihelm

Handschoenen of wanten kopen: handige tips

Ben je eruit en weet je inmiddels of je handschoenen of wanten wilt? Dan nog blijft de keuze enorm. Dik, dun, met vakje, van leer of juist niet. Waar moet je beginnen. Om je op weg te helpen, zetten we hieronder nog een paar handige tips om handschoenen of wanten te kopen voor je op een rijtje.

  1. Ga je maar een keer per jaar op wintersport? Bedenk dan wanneer je (meestal) gaat: in maart is het vaak minder koud dan in bijvoorbeeld december of januari. Dus dan heb je minder dikke handschoenen of wanten nodig.
  2. Ga je juist meerdere keren per seizoen op wintersport? Kies dan bijvoorbeeld voor een want waar je eventueel op koude dagen nog een extra binnenhandschoentje onder aan kunt trekken.
  3. Ook voor de juiste maat is een vuistregel opgezet: sluit je vingers en wikkel ter hoogte van je knokkels een meetlint om je hand. Neem hiervoor je duim niet mee. De maat in centimeters bepaalt vervolgens je handschoenmaat.
koop de juiste handschoenen of wanten en je skiet lachend de berg af
Met warme handen ski je lachend naar beneden

Toch nog koude handen?

Sommige mensen hebben nu eenmaal snel last van koude handen, heel vervelend natuurlijk op wintersport. Dan kun je nog zulke goede wanten kopen, die koude handen blijven. Mocht het nou echt heel vervelend worden, dan kun je altijd nog handwarmers aanschaffen. Deze kun je in je want of handschoen doen en ze zorgen ervoor dat je handen tot wel zeven uur lang lekker warm blijven. Er zijn zelfs handschoenen en wanten met een speciaal vakje erin voor deze handwarmers. Soms kan de oplossing zo simpel zijn!

Handschoenen of wanten kopen bij DAKA

Ben jij nog op zoek naar een paar nieuwe handschoenen of wanten? Kijk dan eens in het uitgebreide assortiment bij DAKA. Hier vind je zo’n beetje alle soorten en maten handschoenen die er zijn, van geschikt voor wintersporters die voor het eerst naar de bergen gaan tot modellen voor ervaren skiërs en snowboarders.

Handschoenen van Poederbaas

Ook bij Poederbaas hebben ze een aantal opties qua handschoenen. Dit zijn handschoenen die je handen goed warm houden. De opties zijn gemaakt van verschillende materialen en diktes, ieder met een eigen doel.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in