De tijd dat een operatie de enige mogelijkheid was om een gescheurde kruisband te herstellen is voorbij. Dankzij de alsmaar groeiende mogelijkheden van stamceltherapie is een operatie bij een gescheurde voorste kruisband (ACL) niet altijd meer nodig. Bovendien duurt het herstel van de blessure na behandeling met stamcellen ook nog eens veel korter.
Jaarlijks scheuren er alleen in de Verenigde Staten al grofweg 200.000 mensen hun voorste kruisband. In 25.000 gevallen is (een verkeerde beweging tijdens het) skiën hiervan de oorzaak. Het herstellen van de blessure gaat tergend langzaam. Als er wordt gekozen voor een operatie staat er voor het herstel ongeveer zes tot negen maanden. De relatief nieuwe behandelmethode met stamcellen zorgt er volgens Dr. Chris Centeno voor dat je al na zes tot twaalf weken weer helemaal fit bent. Bovendien zijn de kosten ongeveer drie keer zo laag.
De stamceltherapie voor het kruisbandherstel bestaat uit twee ingrepen die op één dag uitgevoerd kunnen worden. ’s Ochtends kom je binnen zodat de dokter met een naald stamcelrijk beenmerg uit je heup kan halen. Daarna kun je bij je favoriete brasserie om de hoek uitgebreid lunchen, om even later weer richting de kliniek te gaan. De arts heeft ondertussen de stamcellen geconcentreerd en kan ze dan met behulp van een camera en een naald op precies de juiste plek injecteren. Lopend naar binnen en lopend naar buiten.
Toch zijn er ook skeptici, waarschijnlijk omdat de methode niet voor iedereen werkt. Dr. Centeno voerde zijn eerste stamcel procedure voor de kruisband vier jaar geleden uit en is zeer positief over de resultaten. Hij schat dat vier van de vijf ACL scheuren kan worden verholpen met de inzet van stamcellen. En de inzet van stamcellen beperkt zich niet enkel tot de kruisbanden. “Ik denk dat 70 tot 80 procent van wat op dit moment met operaties wordt opgelost, in de toekomst wordt verholpen met needle-based therapieën,” aldus Centeno.
Een verhelderend beeld van de ingreep vind je in onderstaand filmpje.
In Nederland wordt voorlopig nog het geld op operaties ingezet. Onlangs kwam Gelre ziekenhuizen Apeldoorn nog in het nieuws met een in Frankrijk ontwikkelde nieuwe operatiemethode, die zij als eerste in Nederland uitvoerden.
Meer informatie over het gebruik van stamcellen bij een gescheurde kruisband lees je via Outside.