Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Génépi als likeur of aperitief in de Franse Alpen

Wintersportredacteur

Het nuttigen van een lekkere alcoholische versnapering na het eten of in de après-ski zal voor veel wintersportfanaten bekend voorkomen. Houd je wel van afwisseling en probeer je verschillende likeuren en aperitieven uit? Dan kan het Alpendrankje Génépi een aanrader zijn. Dit streekproduct zorgt al eeuwenlang voor een ware strijd in de berggebieden, want welke familie kan de lekkerste Génépi maken?

Génépi, ook wel Genepy (Frankrijk) of Genepì (Italiaans) en is een likeur of aperitief. Het product is eeuwenoud en sinds de 18e eeuw al een ware traditie in verschillende gebieden. Het drankje heeft zijn naam te danken aan de bergplant Genus Artemisia die net als de Edelweiss zeer zeldzaam is.

Génépi: gemaakt van een bergplantje

De Artemisiasoort die ze gebruiken bij het maken van Génépi, groeit meestal boven de 2000 meter hoogte. De plant nestelt zich, door de afwisseling van koude temperaturen (’s nachts) en warme temperaturen (overdag), meestal op droge en zonnige plekken. Om zichzelf te beschermen tegen deze afwisselende temperaturen heeft de plant behaarde bladeren. Het is een plant die over het algemeen klein blijft en waar ’s zomers veel mensen naar op zoek zijn.

Populair Frans drankje

Ik kwam in contact met het drankje tijdens een midweek in Val d’Isère. Hier schonken ze het drankje in alle bars, restaurants en hotels. Waar Oostenrijkers graag een fles Schnapps tevoorschijn halen bij feestelijke momenten, is dit in verschillende Franse en Italiaanse regio’s van de Savoie een glaasje Génépi. Ook ik kon er niet omheen en heb meerdere malen het drankje mogen nuttigen in het bijzijn van mijn reispartners Rendes Vous en France en Rhône-Alpes. Hierbij kwam ik al snel tot de conclusie dat er veel verschil zit tussen de Génépi’s die ik voorgeschoteld kreeg.

Elke Génépi is anders

Elke Génépi is anders van smaak en heeft dus zo zijn bijzondere eigenschappen. Dat maakt een streekproduct ineens een heel stuk interessanter, want is dit grote verschil te verklaren? Het antwoord is ja!

Er zijn families in de Savoie regio die beweren de lekkerste Génépi te hebben. Waar de lekkerste Génépi wordt gemaakt, is voor mij nog een vraag dus volgend jaar zal ik opnieuw onderzoek gaan doen naar het heerlijke drankje. Het recept is topgeheim en wordt traditiegetrouw overgegeven van vader op zoon. Voor het plukken van de plant zijn strenge regels opgesteld, want de wortel mag niet meegetrokken worden en in sommige gebieden is het zelfs verboden om te plukken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in