Nieuwsalert per mail ontvangen

Fügen plant nieuwe rodelbaan Spieljoch

Fügen heeft het idee om een nieuwe rodelbaan Spieljoch te bouwen. Ontzettend leuk natuurlijk, alleen daar is wel wat voor nodig. Voor de bouw van de rodelbaan zijn namelijk vergunningen en verbouwingen nodig. De baan gaat 6,2 kilometer lang worden mits er goedkeuring gegeven wordt voor de bouw. De hoorzitting voor deze vergunningen vindt plaats op dinsdag 23 mei. 

Veiligheid belangrijk

Om de aantrekkelijkheid van het skigebied Fügen te bevorderen en een breder publiek aan te trekken, heeft het skigebied het plan om een rodelbaan te bouwen tussen het bergstation en het tussenstation. Voor de bouw van deze rodelbaan, die voor vier vijfde deel over een bestaande weg loopt, wordt een formele wettelijke goedkeuring vereist. Onder andere de bestaande skiweg tussen de twee stations moet verbreed worden zodat skiërs zowel skiërs als rodelaars elkaar veilig passeren kunnen. Ook moeten er andere veiligheidsmaatregelen getroffen worden.

De rodelbaan Spieljoch

De geplande rodelbaan loopt van het bergstation van de Spieljochbahn tot de Kohleralm. Van het einde van de rodelbaan moeten rodelaars nog 180 meter te voet tot het middelstation van de lift overbruggen. De rodelbaan wordt minstens 4 meter breed en heeft een hoogteverschil van 670 meter van begin tot einde. Over dat hoogteverschil doet de rodelbaan 6.200 meter met een gemiddeld hellingspercentage van 10,8%. Het maximale hellingspercentage is circa 15% over een stuk van 80 meter. De rest van de rodelbaan ligt het percentage tussen de 7 en 12%. De rodelbaan zou als een gemiddeld zwaar (rood) worden gekenmerkt.

Rodelaars worden vanaf de parkeerplaatsen bij het dalstation van de Spieljochbahn met rodel met de lift omhoog gebracht naar het bergstation. Vanaf daar moet de piste richting het oosten te voet overgestoken worden waar de rodelbaan start. Het eerste gedeelte van de rodelbaan loopt over een bestaande skiweg met meerdere bochten. Deze skiweg kan tegelijkertijd door skiërs en rodelaars gebruikt worden. De skiweg mondt uit in een piste waar die na een bocht richting het noorden overgaat in een andere skiweg. Die skiweg moet verbreed worden om gezamenlijk gebruik van skiërs en rodelaars veilig te laten verlopen. Bovendien moeten daar nog afzettingen neergezet worden, zodat de skiërs en rodelaars gescheiden worden.

Nadat de rodelbaan het dalstation van de Onkeljochbahn heeft gepasseerd gaat hij verder richting het noorden, richting het tussenstation van de Spieljochbahn. Daarbij wordt nogmaals de piste overgestoken. Om dat veilig te laten verlopen moeten nog wat aanpassingen gedaan worden om botsingen tussen skiërs en rodelaars te voorkomen.

 

Avondrodelen

Om de rodelbaan ook bij schemering en in het donker te kunnen gebruiken moet verlichting neergezet worden. Daarvoor moeten spanningskabels onder de grond worden aangelegd. Als belichting worden natrium hogedruklampen of LED lampen gebruikt die warmwit licht produceren. Deze lampen worden om de 40-50 meter neergezet en daarvoor zijn circa 125 stuks nodig.

Wanneer rodelen in Fügen?

Wanneer de rodelbaan Spieljoch in gebruik genomen gaat worden heeft alles te maken met de goedkeuring van de plannen. Het is voorlopig dus nog even afwachten wat er gaat gebeuren. Wij zijn benieuwd! Mocht het niet voor aankomend jaar lukken, dan kun je uiteraard ‘gewoon’ nog naar de langste rodelbaan van het Zillertal. Dat is de 7 kilometer lange rodelbaan in de Zillertal Arena.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in