Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

FIS Games: nieuw wintersportevenement aangekondigd door de FIS

World cup skier

© Pixabay

Wintersportredacteur

De Internationale Ski & Snowboard Federatie (FIS) heeft een nieuw evenement aangekondigd. Dit zal een soortgelijk evenement worden als de Olympische Spelen, maar dan met extra wintersporten. De FIS Games gaan waarschijnlijk vanaf 2028 om de vier jaar plaatsvinden, in het jaar dat er geen Olympische Spelen of WK worden georganiseerd. Dit is wat we tot nu toe weten over het gloednieuwe event van de FIS.

Nieuw evenement: FIS Games

De FIS Games wordt een 16-daags evenement voor sneeuwsporten. Tijdens het event kunnen verschillende wintersportatleten in verschillende disciplines laten zien waar ze zo goed in zijn. Het toernooi moet het podium worden voor diverse, ook minder bekende, wintersporten. De planning is nu dat de eerste FIS Games in 2028 plaatsvinden. Tijdens de FIS Games 2028 zullen er wedstrijden zijn in ongeveer 100 verschillende onderdelen. Op dit moment kunnen plaatsen zich al opgeven om de locatie voor de allereerste FIS Games te worden. De inschrijving staat open tot 1 november en in het voorjaar van 2024 wordt de eerste gastplaats (of regio(‘s)) bekendgemaakt.

Het verschil tussen de Olympische Spelen en FIS Games?

Tijdens het event zullen er ook sporten aan bod komen die niet Olympisch zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld wedstrijden in speedskiën, freeriden en telemark. Ook parasporten worden onderdeel van de FIS Games. Met dit evenement wil de FIS de lat hoog leggen, het moet een van de grootste evenementen worden voor sneeuwsporten. Daarbij wordt het voortouw genomen op gebied van inclusiviteit en duurzaamheid. Zo wordt er bijvoorbeeld gestreefd naar het gebruik van bestaande faciliteiten voor het event.

Sporten op de FIS Games

Er staat een breed scala aan onderdelen en sporten op de planning voor het evenement, onder andere deze:

  • Alpineskiën: afdaling, slalom, reuzenslalom, super G, alpine combinatie, team events
  • Langlaufen: sprint, teamsprint, 10 en 15 km skiathlon, 10 en 15 km individueel, 30 en 50 km massastart, estafette
  • Freeriden: skiën, snowboarden
  • Freestyle skiën/freeski: big air, halfpipe, slopestyle, ski cross, ski cross mixed team, moguls, dual moguls, dual moguls mixed team, aerials, aerials mixed team
  • Noorse combinatie: normaal, mixed team, team, groot
  • Snowboard: big air, halfpipe, slopestyle, snowboard cross, snowboard cross mixed team, parallel reuzenslalom, parallel slalom, parallel (reuzen)slalom mixed team
  • Skispringen: normaal, normaal team, mixed team, groot, groot team, skivliegen
  • Speedskiën
  • Telemark: klassiek, sprint, parallel sprint, team parallel sprint
  • Para: alpineskiën (afdaling, super G, alpine combinatie, reuzenslalom, slalom, parallel), snowboard (cross, slalom, teamevent), langlaufen (individueel, open estafette, gemengde estafette en sprint)

Doel van het event

De FIS wil met de FIS Games meer enthousiasme voor de sneeuwsporten en mensen inspireren om de piste op te gaan. “De grootste atleten ter wereld zullen hun talenten laten zien aan een wereldwijd publiek” – aldus de verklaring van de FIS. Daarnaast komt er met dit evenement ook aandacht voor de minder bekende sporten in de sneeuw. Hopelijk kan de nieuwe generatie zo aangezet worden om ook deze sporten te gaan beoefenen. Een ander doel van de FIS Games is om elke vier jaar een nieuwe plek/locatie/resort in de spotlights te laten staan.

Lees ook: Greenpeace beschuldigt FIS van greenwashing

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in