Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Greenpeace beschuldigt FIS van greenwashing

© Pixabay

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Greenpeace en het initiatief ‘Protect Our Winters’ hebben een rapport openbaargemaakt met uitspraken die recht tegenover de conclusies van de FIS over hun CO2-uitstoot staat. De Internationale Skifederatie (FIS) organiseert veel wedstrijden voor wedstrijdskiërs en -snowboarders. Volgens Greenpeace kloppen hun cijfers niet en moet er iets veranderen.

Twee onderzoeken: verschillende uitkomsten

Afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de CO2-uitstoot per jaar met alle wedstrijden, inclusief bijbehorende reizen van de FIS. Uit het onderzoek van de FIS die gedaan is in 2021 via Events Emission Estimation blijkt dat er 57.965 ton CO2 per jaar wordt uitgestoten kijkend naar alle factoren. De World Cup alpineski wedstrijden hebben volgens dit onderzoek een uitstoot van 12.752 ton CO2 per jaar. Voor dit rapport werden er 7920 gebeurtenissen onderzocht.

Nu heeft Greenpeace ook een onderzoek uitgevoerd met het bureau Mission Zero en met behulp van wedstrijdskiër Julian Schütter (lid van Protect Our Winters). Hieruit blijkt dat de cijfers van de FIS veel te laag zijn. Alleen de World Cup wedstrijden in Kitzbühel, Schladming, Adelboden en Sölden inclusief alle vluchten van de wedstrijdskiërs zorgen al voor 10.874 ton CO2 uitstoot. Dit is al 85% van de uitstoot (12.752) volgens de resultaten van de FIS. Daarbij zijn er onder andere 30 andere World Cup wedstrijden, 300 continentale wedstrijden en honderden kleine wedstrijden niet meegerekend. De FIS is helemaal niet klimaatpositief bezig, wat ze wel claimen, aldus Greenpeace.

Lees hier het hele rapport van Greenpeace

Basisaannames over reizen kloppen niet

Volgens Greenpeace kloppen een paar aannames van de FIS in het onderzoek niet. Zo wordt er bijvoorbeeld in de berekeningen vanuit gegaan dan 60% van alle fans lokaal reist en maar een afstand van ongeveer 50 kilometer aflegt naar het evenement. Dit is echter niet realistisch voor grote wedstrijden zoals die in Kitzbühel en Schladming.

Ook zijn factoren zoals afval, schijnwerpers of overnachtingen van de wedstrijdskiërs niet meegenomen in de conclusies. Er is volgens Greenpeace ook geen rekening gehouden met de trainingsreizen die veel skiteams afleggen naar Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland. Al met al zouden de werkelijke waarden veel hoger moeten liggen volgens Greenpeace dan dat er in het FIS-rapport staat.

En nu?

Greenpeace roept de FIS (en voornamelijk Johan Eliasch, de president) op om beter na te denken over klimaatbeschermende maatregelen voor het volgende World Cup seizoen. Zo kan het bijvoorbeeld een reële mogelijkheid zijn om het wedstrijdseizoen pas rond half november te starten in plaats van in oktober. Bij dit soort factoren kan er volgens Greenpeace nog meer gekeken worden naar klimatologische omstandigheden. De claim dat de FIS wedstrijden ‘klimaatpositief’ zijn moet volgens de organisatie per direct geschrapt worden. Deze claim staat sinds november 2021 openbaar op de website van de FIS.

De reactie van de FIS

Bij ORF geeft de FIS een reactie op deze claims van Greenpeace. Volgens hen is de CO2-afdruk voor het laatst geschat in 2021 en binnenkort krijgen deze gegevens een update. Daarnaast zijn ze in de organisatie nadrukkelijk bezig met hoe hun ecologische voetafdruk verkleint kan worden. Zo komt er bijvoorbeeld een beloningsprogramma voor wedstrijdorganisatoren die vooruitgang boeken qua klimaatbewustzijn. Klimaatverandering is “een existentiële bedreiging voor onze sport, daarom voelen we ons verplicht om het klimaat te beschermen, waarvan onze sport afhankelijk is”, aldus de woordvoerster van de FIS. Ze zijn ook bereid om evidence-based onderzoek te doen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in