Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Eerste vlokken op de webcams, grote weeromslag begint

Wintersportredacteur

Vandaag trekt de lucht boven de skigebieden langzaam dicht en dalen de temperaturen. We wachten al een tijdje op een flinke verandering van het weerbeeld en deze lijkt er de komende dagen te komen. Vandaag sneeuwt het vooral in Frankrijk en Zwitserland, morgen is Italië aan de beurt en aan het einde van de week vallen er ook vlokken uit de lucht in Oostenrijk en Zuid-Duitsland.

Bewolking overheerst vandaag

Vanuit het westen trekt er vandaag steeds meer bewolking aan boven de pistes in de skigebieden. Vlak voor het begin van de eerste week van de voorjaarsvakantie krijgen we heel ander weer dan de afgelopen weken! Vanaf vandaag vallen de eerste vlokken in Frankrijk en Zwitserland. Morgen brengt een Südstau veel winterse neerslag naar Italië en skigebieden Franse en Zwitserse Zuid-Alpen. In Oostenrijk kan dan ook wat sneeuw vallen, maar alleen in de zuidelijke skibestemmingen. Het blijft sneeuwen tot de nacht van zondag op maandag.

Tot 80 centimeter verse sneeuw

Vooral in de Italiaanse en Franse Alpen kan er flink wat sneeuw vallen door deze verandering van luchtstromen. De Südstau zorgt de komende dagen voor wel 50 tot 80 centimeter verse sneeuw. Ook in Zwitserland kan er een flinke verse laag vallen. Deze sneeuwval komt waarschijnlijk morgen, zaterdag en zondag uit de lucht vallen. De voorspelde sneeuwgrens is verschillend per gebied. Eerst waarschijnlijk nog redelijk hoog (1600-1900 meter) maar aan het einde van de week kan deze zakken naar 1000 meter hoogte.

Meer over deze sneeuwval: Veel sneeuwval op de weerkaarten in de wintersportlanden

Vanaf zondag sneeuw in Oostenrijk

Op zondag dringt de koude lucht ook door tot de noordkant van de Alpen. Zo kan er zelfs in Oostenrijk in de dalen (rond 1000 meter hoogte) een vers laagje sneeuw vallen. Waarschijnlijk vallen hier geen hoeveelheden tot een halve meter, maar wel zoveel dat de groene weides weer iets witter worden. Na het weekend blijft het wisselvallig en kan er overal nog een vlok sneeuw vallen. Ook laat de zon zich weer her en der zien!

Zo is het nu:

Zoals je kunt zien, trekken er dikke wolken samen boven de pistes. Dit zal de komende dagen alleen maar meer worden!

Gisteren sneeuwde het al even in het Sauerland: verse vlokken op de webcams in Winterberg en Willingen

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in