Nieuwsalert per mail ontvangen

Eerste NK Freeride in januari 2014

Vanaf dit seizoen hebben wij ook in Nederland kampioenen freeride skiën en snowboarden in ons midden. In navolging van België, Denemarken en vele andere wintersport- en niet-wintersportlanden krijgt ook Nederland dit jaar zijn eerste NK Freeride. Georganiseerd door en voor Nederlanders.

Van 26 tot 31 januari 2014 wordt het NK freeride georganiseerd in Tignes, Frankrijk. Dit zal het allereerste NK Freeride ooit worden en is verspreid over zes dagen. Uit het evenement vloeien de eerste Nederlandse Kampioenen Freeride voort, maar dat is niet waar het allemaal om draait volgens organisator Jasper van der Meer: “Ons doel met het NK is het creëren van een jaarlijks terugkerend evenement waar vele Nederlandse freeriders elkaar ontmoeten, samen rijden, zich aan elkaar meten en aan elkaar optrekken, en vooral samen een fantastische week beleven. Verder zouden we het fantastisch vinden als het evenement mensen kan motiveren die (nog) niet aan de wedstrijd mee willen of kunnen doen. Door de week voor toeschouwers interessant te maken met leerzame clinics, gratis test materiaal en feesten, hopen we die mensen verder op weg te helpen in de wereld van het freeriden.”

Aangezien het om een eerste editie gaat, is het voor de organisatie afwachten hoe het NK gaat verlopen. “Deze eerste editie starten we bescheiden. We willen vooral een leuke en veilige week organiseren die voor herhaling vatbaar is. We hebben nog nauwelijks budget en zetten de organisatie op touw met een heel team aan vrijwilligers. In principe kunnen we het al door laten gaan met rond de 30 deelnemers, al hopen we op iets meer. We zetten wel een serieus goede jury neer, want daarmee valt of staat een wedstrijd in onze ogen,” aldus de organisatie.

NK Freeride ski

Kijkend naar de kennis en kunde van de organisatoren en het team eromheen kan het niet anders dan een succes worden. Jasper van der Meer en Paul Leliveld sturen het gemotiveerde vrijwilligersteam aan en hebben zelf al meerdere sneeuwseizoenen achter de kiezen en zijn thuis in alles wat met skiën te maken heeft. Van freeriden tot speedriden en van telemarken tot alpineklimmen, ze lusten overal wel pap van.

Wil je je als deelnemer inschrijven? De inschrijvingen zijn geopend en voor 75 euro doe je al mee. Als je redelijk off-piste kan skiën of snowboarden mag je deelnemen. Wel moet je off-piste uitrusting minimaal een sonde, lawinepieper, schep, helm en rugbeschermer bevatten. Op de derde dag zullen er voorrondes gehouden worden als kwalificatie voor de finale. De voorrondes zullen op redelijk makkelijk terrein gereden worden zodat deze voor iedereen toegankelijk zijn. De finales zullen echter wel op flink uitdagend terrein plaatsvinden. Lijkt het je een tof evenement, maar wil je niet meedoen? Zoals gezegd is er genoeg te doen voor het publiek om het een rit naar Frankrijk waard te laten zijn.

Voor een beter beeld, kan je hieronder de promovideo bekijken. En voor meer informatie en inschrijvingen kan je terecht op de website van het NK Freeride.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in