Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Duitsland schrapt alle landen van lijst met coronarisicogebieden

Zwarte piste Winterberg

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Duitsland versoepelt niet alleen de coronaregels, maar schrapt deze week ook alle landen van de lijst met coronarisicogebieden. Nederland staat daar alweer enkele maanden op en dat maakt een vakantie of doorreis in of door het land voor sommige personen een stuk ingewikkelder. Reizigers uit landen op deze lijst moeten zich namelijk voor vertrek registreren en ook geldt er een quarantaineplicht voor iedereen vanaf 6 jaar die geen herstel- of vaccinatiebewijs kan tonen.

Gelukkig komt daar met ingang van donderdag 3 maart verandering in, laat het Robert Koch Instituut (RKI) via de website weten. Rond middernacht wordt geen enkel land meer als hoogrisico beschouwd.

Geen risicolanden meer

Op dit moment staan nog meer dan 60 landen op de Duitse lijst met coronarisicogebieden. Naast Nederland bijvoorbeeld ook Oostenrijk. Nu gelden er voor reizigers uit deze landen nog strengere inreisregels, maar daar komt dus snel verandering in. De complete lijst wordt op donderdag naar 0 gebracht. De huidige omikronvariant heeft zich inmiddels wereldwijd verspreid en blijkt een stuk minder gevaarlijk dan de eerdere varianten. Om die reden is besloten alle landen van de risicolijst te halen. In de toekomst geldt de classificatie voor hoogrisico alleen nog voor gebieden waar een bijzonder hoge incidentie bestaat in verband met de verspreiding van een variant van het coronavirus.

Reizen naar en door Duitsland een stuk makkelijker

Vanaf 3 maart wordt reizen naar en door Duitsland een stuk makkelijker. De registratieplicht vervalt en ook hoef je niet meer in quarantaine als je langer dan 24 uur in het land verblijft en niet beschikt over een geldig herstel- of vaccinatiebewijs. Houd er wel rekening mee dat er nog steeds bepaalde regels gelden en dat je voor toegang moet beschikken over een geldig 3G-bewijs. Deze regel geldt voor iedereen vanaf 6 jaar. Voor toegang tot hotels en restaurants geldt nu nog 2G of 2G+, maar dit wordt op 4 maart aangepast naar 3G.

Vanaf 20 maart bijna alle coronamaatregelen opgeheven

Duitsland opent langzaamaan weer de weg naar normaal. Op 16 februari heeft de federale regering samen met de deelstaatregeringen nieuwe afspraken gemaakt over de coronasituatie en maatregelen. Er is besloten het land in drie fases open te gooien. De eerste fase, die betrekking heeft op privé bijeenkomsten, is per direct ingegaan. De tweede fase, waarbij onder andere horecabedrijven en accommodaties weer toegankelijk zijn met 3-G, gaat op 4 maart in en de laatste fase op 20 maart. Als de situatie in de ziekenhuizen het dan nog steeds toelaat, worden bijna alle coronamaatregelen afgeschaft.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in