Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Ook Duitsland versoepelt: vanaf 20 maart bijna alle coronamaatregelen opgeheven

Wintersportredacteur

In heel Europa wordt versoepeld, ook in de Alpenlanden. Nadat gisteren Oostenrijk en Zwitserland aankondigden op korte termijn bijna alle coronamaatregelen op te heffen, volgt nu ook Duitsland. Onze oosterburen doen het wel iets rustiger aan dan hun zuiderburen, want in Duitsland vervallen per 20 maart de meeste regels. Dat maakte de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz gisteren bekend.

Versoepelingen in drie stappen: stap 1

Er is de afgelopen tijd heel wat overlegd over het versoepelen van de coronamaatregelen. Niet alleen in Nederland gaan we stap voor stap terug naar normaal, ook in Oostenrijk, Zwitserland en dus Duitsland. Daar houden ze vast aan een drie-stappenplan, vertelde de Bondskanselier gisteren. De eerste stap betreft een versoepeling voor mensen die gevaccineerd of genezen zijn. Daar gold eerst een maximum van 10 personen om thuis te ontvangen, deze limiet vervalt per direct. Voor ongevaccineerden blijft de limiet tot en met 19 maart dat ze maximaal twee mensen uit een ander huishouden mogen ontvangen. Ook de toegangsbeperkingen voor de retail vervallen per direct, wel blijft het verplicht om een medisch mondkapje te dragen.

Vanaf 4 maart: stap 2

In de tweede stap komen versoepelingen voor hotels, gastronomie en clubs. Vanaf 4 maart geldt de 3-G-regel voor horeca en accommodaties. Voor clubs en discotheken blijven nog wel even strenge maatregelen van kracht. Daar moet je genezen of gevaccineerd zijn en een negatieve test kunnen laten zien. Hiervoor geldt dus de 2G+ regel. Daarnaast zijn er in de tweede stap nog versoepelingen voor evenementen en sport. Binnen mag maximaal 60% of 6000 man aanwezig zijn, buiten is dit 75% of maximaal 25.000 personen. Hier geldt ook nog een mondkapjesplicht.

Stap 3: bijna alle regels opgeheven vanaf 20 maart

De derde en laatste stap van het versoepelingsplan komt op 20 maart. Dan worden alle grote maatregelen opgeheven, als de ziekenhuissituatie het toelaat. Alleen de beschermende basisregels blijven dan van kracht, zoals een mondkapjesplicht en afstandsregels op bepaalde plekken. Dit besluit volgt later nog in een nieuwe persconferentie.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in