Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Drukke vakantieweken wintersport: skiseizoen 2020/2021

Wintersportredacteur

Het skiseizoen is helaas voorbij, maar toch loont het om alvast na te denken over volgend jaar. Zeker als je van plan bent om tijdens de schoolvakanties op wintersport te gaan. Deze vakantieweken zijn drukker dan anders en dat betekent dat het aanbod aan accommodaties snel volraakt. Benieuwd hoe de schoolvakanties vallen tijdens skiseizoen 2020/2021? We geven je een overzicht van de drukke vakantieweken per wintersportland.

Drukke vakantieweken wintersport 2020/2021

Natuurlijk hangen de drukke vakantieweken op wintersport af van meerdere factoren. In een populair, groot skigebied is het vaak veel drukker dan in een kleinere en onbekende bestemming. Ook hangt dit af van het aantal andere landen dat op dat moment vakantie heeft. Om je een duidelijk overzicht te geven, hebben we de schoolvakanties per wintersportland voor je op een rijtje gezet.

Drukke vakantieweken wintersport skiseizoen 2020 2021
Bekijk hier het overzicht van de drukke vakantieweken wintersport 2020/2021

Schoolvakanties Nederland

De schoolvakanties in Nederland vallen tijdens skiseizoen 20/21 anders dan tijdens skiseizoen 19/20. Zo valt de voorjaarsvakantie van noord en midden nu samen en heeft zuid een eigen carnaval/voorjaarsvakantie. De kerstvakantie en Pasen zijn voor alle landen gelijk.

 • Kerstvakantie: 19 december 2020 t/m 3 januari 2021 (regio noord, midden en zuid)
 • Voorjaarsvakantie: 20 februari t/m 28 februari 2021 (regio noord en midden) en 13 februari t/m 21 februari 2021 (regio zuid, dit is ook de carnavalsweek)
 • Pasen: 2 t/m 5 april 2021

Schoolvakanties België

Voor België valt de voorjaarsvakantie gelijk met die van het zuiden van Nederland. Een verschil tussen beide landen is dat België tijdens Pasen maar liefst twee weken vakantie heeft.

 • Kerstvakantie: 19 december 2020 t/m 3 januari 2021
 • Voorjaarsvakantie: 13 februari t/m 21 februari 2021
 • Pasen: 5 t/m 18 april 2021

Schoolvakanties Duitsland

De schoolvakanties in Duitsland verschillen per deelstaat. Tijdens de kerstperiode heeft wel iedereen tegelijk vakantie. Wanneer die vakantie start, hangt wel af per deelstaat.

 • Kerstvakantie: 19 december 2020 t/m 8 januari 2021
 • Voorjaarsvakantie: tussen 1 en 28 februari. Meeste mensen vakantie van 13 februari t/m 21 februari 2021
 • Pasen: 29 maart t/m 16 april 2021

Schoolvakanties Oostenrijk

In Oostenrijk worden de schoolvakanties verspreid over de verschillende deelstaten. Zo hebben de kinderen in Tirol en het Salzburgerland bijvoorbeeld van 8 t/m 13 februari vakantie en in Karinthië van 18 t/m 23 februari. De kerst- en paasvakantie zijn voor iedereen gelijk.

 • Kerstvakantie: 19 december 2020 t/m 3 januari 2021
 • Voorjaarsvakantie: tussen 1 en 20 februari 2021. Meeste mensen vakantie van 8 t/m 13 en van 15 t/m 20 februari
 • Pasen: 27 maart t/m 6 april 2021
Drukke vakantieweken wintersport rij voor skilift
Vreselijk, zo’n lange rij voor de skilift!

Schoolvakanties Italië

Een groot deel van de Italiaanse scholen heeft alleen een kerstvakantie. Nu is het zo dat veel Italianen kiezen voor een skivakantie in eigen land. Het kan dan dus extra druk zijn in de Italiaanse skigebieden! Sommige scholen zijn een aantal dagen dicht tijdens carnaval. Rond Pasen is een groot deel van Italië wel tegelijk vrij.

 • Kerstvakantie: 24 december 2020 t/m 8 januari 2021
 • Pasen: tussen 1 april 2021 en 6 april 2021

Schoolvakanties Frankrijk

Een groot land als Frankrijk is opgedeeld in verschillende zones. Er wordt gesproken van zone A, B en C. De verdeling is als volgt:

A: Besançon, Bordeaux, Clermont-Ferrand, Dijon, Grenoble, Limoges, Lyon, Poitiers
B: Aix-Marseille, Amiens, Caen, Lille, Nancy-Metz, Nantes, Nice, Orléans-Tours, Reims, Rennes, Rouen, Straatsburg (Strasbourg)
C: Créteil, Montpellier, Parijs, Toulouse, Versailles

 • Kerstvakantie: 19 december 2020 t/m 3 januari 2021 (zone A, B en C)
 • Voorjaarsvakantie: van 6 februari t/m 6 maart. Meeste mensen vakantie van 20 t/m 27 februari 2021.
 • Pasen: 10 april t/m 8 mei 2021

Schoolvakanties Zwitserland

Zwitserland kent per kanton verschillende vakantieweken. De spreiding zie je vooral tijdens de voorjaars- en paasvakantie.

 • Kerstvakantie: 19 december 2020 t/m 3 januari 2021
 • Voorjaarsvakantie: schoolvakanties tussen 4 februari en 6 maart 2020. Meeste mensen vakantie van 13 februari t/m 21 februari 2021.
 • Pasen: vakantie tussen 27 maart en 8 mei 2021

Wanneer kun je de meeste drukte verwachten?

De meeste drukte kun je verwachten als niet alleen Nederland, maar ook de andere landen vakantie hebben. Tijdens dit soort weken trekken de meeste mensen naar de skigebieden. De eerste week van de kerstvakantie is vaak relatief rustig, omdat veel mensen kerst thuis vieren. Vooral Duitsers, maar ook Italianen blijven dan thuis. De tweede week daarentegen, is een stuk drukker. Wanneer we kijken naar de voorjaarsvakantie, dan is de drukste week van skiseizoen 2020/2021 van 13 februari t/m 21 februari 2021. De meeste mensen hebben dan samen vakantie.

File en verkeersdrukte op de weg
Op dit soort lange files zit je ook niet te wachten!

Handige informatie

Heb je alle informatie gelezen over de drukke vakantieweken wintersport 2020/2021? Dan is het verstandig om ook de volgende punten nog even door te lezen. Er zijn namelijk een aantal weetjes, bijzonderheden en uitzonderingen. We zetten ze voor je op een rijtje.

 • Een wintersport in Oostenrijk is vooral populair onder Nederlanders, Oostenrijker en Duitsers.
 • Belgen, Engelsen en Fransen skiën het liefst in de Franse skigebieden.
 • De kerstperiode is belangrijk voor Duitsers. Die vieren ze graag thuis en dan gaan ze niet op wintersport. Ze gaan pas de week daarna, met oud en nieuw. Ook Italianen zijn vaak t/m 25 december thuis.
 • Veel locals gaan vaak maar één dag skiën en dan vooral in het weekend. Skigebieden in de buurt van grote dorpen en steden kunnen daarom tijdens de weekenden drukker zijn. Vaak is dit afhankelijk van het weer.
 • Dagjesmensen zorgen vaak voor extra drukte in de weekenden of tijdens mooie dagen doordeweeks.

Tips om de drukte te vermijden

Als je gebonden bent aan de schoolvakanties, dan is het helaas niet anders en zit je vast aan deze periodes. Gelukkig zijn er ook oplossingen om de drukte te vermijden. We zetten een paar tips op een rijtje.

 1. Reis van zondag tot zondag, zo voorkom je verkeersdrukte tijdens de heen- en terugreis.
 2. Kies voor een onbekend skigebied. Tirol en het Salzburgerland zijn heel populair in Oostenrijk. Vorarlberg, Karinthië en Steiermark een stuk minder. Hier kun je dus ook minder wintersporters verwachten. Ook Italië, Zwitserland en Frankrijk zijn rustigere alternatieven. Al geldt hier ook dat populaire skigebieden drukker zijn.
 3. Lunch niet op standaard tijden. Drink bijvoorbeeld om een uur of 11 een warme choco en stel de lunchpauze uit tot een uur of 2.
 4. Klein, maar fijn. Kleine skigebieden zijn vaak veel rustiger dan grote, populaire namen. Liever een paar keer extra van dezelfde piste, dan heel lang in de rij voor de skilift!
Skiën op de pistes in Arosa
Hoe heerlijk is het als je kunt afdalen zonder al teveel mensen om je heen?!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in