Nieuwsalert per mail ontvangen

Documentairemakers overvallen door lawine

Wintersportredacteur

De meeste mensen zouden voor hun leven gaan rennen wanneer zij een lawine op zich af zien komen. Een groep Spaanse documentairemakers had deze kans niet. In eerste instantie blijft de groep staan om de lawine te filmen, maar dan komt hij toch iets te dichtbij.

Filmen is belangrijker

Een Spaanse groep documentairemakers onder leiding van de 52-jarige Paco Roses was aan het wandelen in het Pakistaanse Karakoram berggebied. Opeens begon een sneeuwplakkaat los te komen op de berg tegenover hen. Hun eerste reactie was om de camera’s aan te zetten om het natuurgeweld te filmen. Dit duurde enkele seconden voordat zij beseften dat ze geen tijd meer hadden om te vluchten. Daarom doken zij achter een rotsenpartij om dekking te zoeken tegen de naderende sneeuwlading.

Net op tijd

Ze zaten pas net beschut achter de rotsen voordat de lawine over hen heen raasde. Gelukkig is er niemand ernstig gewond geraakt of volledig bedolven onder de sneeuw. Door de actie om het geheel te filmen hebben wij nu indrukwekkende beelden, en zij een ongelofelijk verhaal.

 

Iedereen in orde

De cameraman richtte na het beschutting zoeken de camera op zichzelf, wat toch wel getuigt van vakmanschap. Nu is het namelijk mogelijk om naast zijn mooie ijsbaard zijn reactie te zien. En je krijgt een beeld van het geweld van een lawine. Zodra de lawine wat rustiger werd checkte hij of de rest van de groep ook in orde was. Gelukkig was dit het geval.

Het is onduidelijk waar ze een documentaire over aan het maken waren, maar het is in ieder geval zeker dat ze met een indrukwekkend verhaal, en beelden, thuis komen.

 

Voorbereiden op lawine

Je kunt je natuurlijk nooit helemaal voorbereiden op een lawine, maar er zijn wel hulpmiddelen op de markt die je overlevingskans vergroten. Welke dat zijn? Dat lees je in onderstaand artikel.

Wat is een goede off-piste uitrusting?

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in