Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wintersport met de trein: dit zijn de opties per wintersportland

nightjet wintersporttrein

© ÖBB/Harald Eisenberger

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Als je met de trein op wintersport gaat, heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt namelijk met speciale chartertreinen direct naar je bestemming, maar het is ook mogelijk om met een reguliere dagtrein te reizen of een dagelijkse nachttrein te nemen. Ook zijn er een speciale wintersport treinen die je rechtstreeks naar de sneeuw brengen.

Wintersport met de trein naar Oostenrijk

Er zijn verschillende opties om in Oostenrijk te komen met de trein voor de wintersport. We hebben alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Zo kun je goed vergelijken!

Met de ÖBB Nightjet naar Oostenrijk

De ÖBB Nightjet rijdt sinds mei 2021 rechtstreeks van Amsterdam naar onder andere Kufstein, Wörgl, Jenbach, Innsbruck en Wenen. In Nederland stopt de trein in Utrecht en Arnhem en daarna nog in een aantal Duitse steden. Van overstappen is bij deze treinverbinding geen sprake. De ÖBB Nightjet rijdt alleen ’s nachts en vertrekt dagelijks rond 19.00 uur vanuit Amsterdam. De rit duurt zo’n 14 uur. Reserveren is verplicht, er zijn verschillende zitplaatsen te boeken en dat kan vanaf 180 dagen voor vertrek. Hoe eerder je bent, hoe goedkoper het treinticket.

TUI Ski Express brengt je naar je wintersportgebied

Deze wintersporttrein vertrekt elke vrijdagavond, waardoor je de volgende ochtend al in de bergen bent. Het vertrek terug is op zaterdagavond, dus je komt op zondagochtend weer in Nederland aan. De heenreis is vanaf Amsterdam Centraal, daarna rijdt de trein via Utrecht Oostenrijk binnen bij Wörgl en daar splitst de route zich verder in Tirol of naar het Salzburgerland. Je kunt met de trein op wintersport met TUI als je wilt skiën in onder andere Zell am See, Gerlos, Söll, Niederau, Kirchberg en Westendorf. De reisduur van een TUI Ski Express reis is 10 dagen en 9 nachten. Daarbij krijg je een 6-daagse skipas en 8-daagse accommodatie inclusief. 

De nachttrein Alpen Express

Je kunt de nachttrein pakken naar Oostenrijk, Italië of Zwitserland. Op deze manier bespaar je overnachtingskosten en door de vroege aankomst en het late vertrek krijg je twee extra skidagen cadeau. Vanuit Nederland kun je de Alpen Express nemen naar Oostenrijk. De Alpen Express vertrekt van een groot aantal stations in Nederland en rijdt gedurende het winterseizoen wekelijks naar Oostenrijk. In Oostenrijk wordt de trein gesplitst en rijdt deze naar verschillende wintersportgebieden. Tussen de Nederlandse grens en de Oostenrijkse grens stopt de trein niet en kan je dus in alle rust slapen. Vanaf de stations waar de trein stopt zijn er snelle transfers te boeken naar nabijgelegen skiresorts.

Verder rijdt er tijdens de krokusvakantie rechtstreekse dagtrein naar Oostenrijk. Deze trein vertrekt van een aantal stations in Nederland. Er is altijd wel een station in de buurt. Ook deze trein splitst zich in Oostenrijk op. Deze trein heeft drie verschillende coupés (voor 3,5 en 6 personen). Je kunt dus zelf kiezen of je contact wilt leggen met medepassagiers of niet. In 2023/2024 rijdt de Alpen Express niet, vanwege onvoldoende geschikte voertuigen!

Met NS International naar Oostenrijk

NS International biedt treintickets voor internationale treinreizen. Op de website kun je eenvoudig je start- en eindbestemming, vertrekdatum en gezelschap invullen. Daarna krijg je een overzicht van de routeopties. Wanneer je voor deze treinmaatschappij kiest, moet je vrijwel altijd overstappen. Daarentegen kun je wel makkelijk kiezen wanneer je vertrekt en zijn er aantrekkelijke deals te scoren. De reis duurt tussen de 9 en 14 uur.

Naar Zwitserland met de trein

Als je naar Zwitserland gaat heb je keuze uit een reguliere dagtrein of een dagelijkse nachttrein naar Basel of Zürich. De dagelijkse nachttrein vertrekt echter niet vanuit Nederland, maar vanuit Hannover. Vanuit Basel en Zürich heb je aansluiting naar alle Zwitserse wintersportbestemmingen en vanaf Zürich gaat een directe trein naar onder andere Bludenz en Landeck.

Met de ÖBB Nightjet naar Zwitserland

Vanaf de winter 2021 kun je ook met de Nightjet naar Zwitserland. De Nightjet vertrekt in de winter elke dag vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Zürich. De treinreis is in de nacht en in de ochtend wordt je wakker in het mooie Zwitserland. Je hoeft niet over te stappen en bent dus zo op je wintersportbestemming. De Nightjet naar Zwitserland heeft een reistijd van ongeveer 11 uur.

Plan je wintersport met de trein met NS International

Dagelijks rijden er ook ICE International treinen vanuit Nederland naar Zürich. Vanuit de grote steden Amsterdam, Utrecht en Arnhem heb je de beste verbinding. Daarbij hoef je alleen over te stappen in Frankfurt en Basel. Met NS International ben je met 8 tot 9 uur aangekomen in Zwitserland.

Op wintersport met de trein naar Frankrijk

Voor Frankrijk zijn er twee opties, de Sneeuw Thalys en de reguliere dagtreinen. Er komt waarschijnlijk wel nog een nieuwe optie aan: met de European Sleeper en Sunweb.

Eurostar Snow (was vroeger Ski-Thalys)

De Eurostar Snow vertrekt van de grotere stations in Nederland en zorgt ervoor dat je razend snel op je bestemming bent. Je vertrekt vroeg in de ochtend en komt vroeg in de middag aan. Je kunt dus ook nog direct de pistes op na aankomst. Vanuit Parijs vertrekt er iedere dag een nachttrein die naar de Franse Alpen gaat. Het voordeel hiervan is dat je vroeg in de ochtend aankomt, dus je kunt na aankomst de hele dag nog doorbrengen op de pistes.

Met NS International naar Frankrijk

Je kunt ook zelf je reis plannen naar de Franse Alpen. Met de NS planner kom je daar zeker uit! Zo kun je zelf beslissen wanneer, hoe, met hoeveel en hoelang je over de reis gaat doen. Waarschijnlijk moet je wel overstappen onderweg. De reis gaat je met de trein naar Frankrijk ongeveer 10 tot 19 uur doen, afhankelijk van de aansluitingen en het overstappen.

Naar Italië op wintersport met de trein

Om in Italië te komen met de trein kun je de eerder genoemde Alpen Express nemen naar Oostenrijk. En vanaf daar ga je middels een transfer naar je eindbestemming. Ook is het mogelijk om een Nightjet te nemen of een reguliere dagtrein.

Met de Alpen Express naar Oostenrijk en dan nog door

Met de Alpen Express kun je direct naar Oostenrijk komen, met een transfer naar een skigebied in Italië ben je er zo! Je vertrekt in de avond en in de ochtend ben je al in het skigebied. Vanuit Innsbruck zijn er verschillende mogelijkheden om naar diverse wintersportplaatsen in Italië te komen. De transfers zijn alleen als retour te boeken en brengen je naar een centrale plek in een gekozen gebied. De trein zelf vertrekt vanuit Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Eindhoven en Venlo. De treinreis duurt tussen de 9 en 14 uur. In 2023/2024 rijdt de Alpen Express niet, vanwege onvoldoende geschikte voertuigen!

Met NS International naar Italië

Ook met NS International kun je naar Italië op wintersport. Met de NS Planner kun je zelf bepalen hoe je reist en wanneer je vertrekt. Zo kun je een beetje sporen naar deals. Het enige nadeel is dat je waarschijnlijk moet overstappen. Als je in de nacht reist is het handig om een wekker te zetten, zodat je je de overstap zeker niet mist!

Neem de ÖBB Nightjet voor een wintersport met de trein

Dezelfde route als met de Alpen Express kun je ook uitvoeren met de ÖBB Nightjet. Je reist eerst naar Oostenrijk en dan door naar Italië. De trein zelf vertrekt vanuit Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Eindhoven en Venlo. Vanuit Oostenrijk kun je een transfer boeken of kijken voor nog een trein.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in