Nieuwsalert per mail ontvangen

Deze Oostenrijker tekende honderden pistekaarten

Wintersportredacteur

Als je een keer op wintersport bent geweest in Oostenrijk, dan heb je vrijwel zeker het werk van Heinz Vielkind in je handen gehad. De tachtigjarige kunstenaar heeft naar eigen zeggen namelijk 100% van de pistekaarten in Tirol met de hand vorm gegeven. En hij was niet alleen in Tirol actief. Al sinds 1955 maakt hij panoramakaarten voor de ski- en wandelgebieden.

Beter dan een computer

Een panoramakaart is voor de wintersporters overzichtelijker dan een kaart via Google Maps, die is namelijk te gedetailleerd. Als wintersporter wil je enkel weten welke pistes op elkaar aansluiten en waar de liften zijn. De kunstenaar gebruikt zelf wel Google Maps als voorbeeld voor zijn panoramakaarten. Zodra hij een algemeen beeld heeft van het gebied gaat hij samen met een piloot per helikopter boven het gebied vliegen om gedetailleerde foto’s te maken. Met behulp van het algemene beeld en de gedetailleerde foto’s begint hij aan het afbeelden van het skigebied.

De panoramakaart wordt vervolgens kaal geleverd aan het skigebied. Zij brengen vervolgens de pistes, liftverbindingen en berghutten in kaart. De bedragen die Vielkind voor zijn ‘kunstwerken’ ontvangt variëren tussen de €2.000 en €25.000,-, afhankelijk van de grootte van het gebied.

 

Concurrentie

Last van concurrentie heeft de kunstenaar niet, er zijn slechts 3 á 4 personen over de hele wereld die zich bezighouden met het maken van panoramakaarten. Mede hierom heeft Vielkind panoramakaarten over de hele wereld mogen maken. Om een compleet beeld van het gebied te krijgen is het belangrijk dat het gebied in verschillende jaargetijden bezocht wordt.

Skipas winnen

Wil jij een van de kaarten van Vielkind van dichtbij bewonderen? In samenwerking met SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental mogen wij een aantal skipassen verloten. Meer informatie over deze actie vind je in onderstaand artikel.

Win skipassen voor de SkiWelt voor 2018-2019

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in