Midden in de Noorse natuur vind je sinds enkele jaren zeven kubussen met grote glazen gevels. Die kubussen tezamen noemen we het Juvet hotel, een van de bijzonderste hotels ter wereld. Daar beleef je de winter namelijk achter glas, alsof je in een camera bent gekropen.
De droom
“Iets creëren in Noorwegen dat iedereen uit de hele wereld zou willen zien”, dat was de droom van econoom en vastgoedontwikkelaar Knut Slinning uit Ålesund. Nu, jaren na de eerste plannen komt meer dan de helft van zijn gasten uit het buitenland. Het landschapshotel is verkozen tot een van de mooiste gebouwen uit Noorwegen en mag zich daarmee vergelijken met gebouwen als het operagebouw van Bjørvika. Het Juvet heeft meerdere architectuurprijzen in de wacht gesleept, heeft grote belangstelling van de internationale persreis gekregen en wordt in boeken over de gehele wereld beschreven. “Ik wist dat Juvet Landskapshotell zo speciaal zou worden dat ik geen groot reclamebudget nodig had, maar ik had nooit gedacht dat de belangstelling zó enorm zou worden”, aldus Knut. De droom is werkelijkheid.
De kamers
Op de tekentafel werden de kubussen van tent-achtige gestalten ontwikkeld tot prachtige hotelkamers midden in de Noorse bossen. De kamers tellen ‘maar’ 25 vierkante meter, maar dankzij de grote glazen gevels lijken ze veel groter. Dankzij de glazen gevels heb je een sprookjesachtig uitzicht dat zo mooi is dat het zonde is om gordijnen op te hangen. Dat is dus ook niet gedaan. Vanwege de privacy vind je de slaapplaats wel helemaal binnenin de kamer. Meer dan een toilet, een douche, stoelen, een bed en een leeslampje vind je overigens niet in de kamer. De natuur zorgt er wel voor dat je je vermaakt. Last van andere hotelgasten die je uitzicht verstoren heb je ook niet, want de kubussen zijn zo opgesteld dat je geen andere kubus kunt zien vanuit je kamer.
Terug naar de natuur
Als gast in het Juvet word je omarmd door de rust en ga je terug naar de natuur. Zonde eigenlijk, om midden in de maagdelijke natuur een hotel neer te zetten. Dat vond Knut ook en heeft daarom de kubussen zo opgesteld dat ze gedemonteerd kunnen worden zonder ook maar een litteken in de natuur achter te laten. Geen steen is opgeblazen en geen boom is omgehakt voor de bouw van het hotel. Elke kamer is met de grond verbonden via 14 stalen palen met een dikte van 40 centimeter.
Wintertoerisme
Sinds dit jaar richt het Juvet zich voor het eerst op wintertoerisme, wat altijd als het doel van Knut geweest is voor de lange termijn. “In samenwerking met het Sagafjord-hotel in de Hjørundfjord bieden wij pakketten op maat, waarbij wij de toeristen afhalen op het vliegveld, met overnachtingen, wandelingen en bergtochten in de Sunnmøre-alpen onder leiding van ervaren gidsen. Bovendien is er het Stranda-skicentrum in de buurgemeente, dat vorig jaar als beste skicentrum werd verkozen door het vaktijdschrift Fri Flyt”, zegt de hoteleigenaar. Over de skitochten in de buurt van het hotel vertelt je graag persoonlijk meer. Al sinds 1986 heeft de Noor een buitenverblijf in de omgeving, dus hij weet waar hij over praat.
De toekomst
Op het moment kan Knut 30 gasten onderbrengen in de kubussen, het hoofdgebouw en zijn stal. In de loop van de zomer zijn naar verwachting nog twee kleinere kubussen op de bergflank klaar zijn. Die worden neergezet om aan de vraag naar eenpersoonskamers te kunnen voldoen. Lijkt het je wat om eens een nachtje of langer te verblijven in het Juvet, bezoek dan de website.
Overweeg je Noorwegen als vakantiebestemming? Ontdek dan Ålesund via visitnorway.com/ontdekalesund.