Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

De sneeuw geschiedenis van Nederland

Koning Winter nadert ons land. Daardoor hadden we het gisteren aan de eettafel zoals vaker over sneeuw. Mijn schoonmoeder vertelde ons over oudjaarsdag van 1978, een jaarwisseling om nooit te vergeten…..

Oudjaarsdag 1978

In de middag van oudjaarsdag 1978 was het nog 10 graden boven nul. Ineens werd het kouder en kouder. Het begon te vriezen en te sneeuwen! Heel Nederland werd witter en witter, mensen konden hun huis bijna niet meer uit. Mensen begonnen meteen te hamsteren en de schappen in de supermarkten werden steeds leger. Na enkele dagen begon alles weer te dooien en kon Nederland het normale leven weer oppakken. Een prachtig verhaal!

Sneeuw in Nederland

Februari 1979

 

Zwaarste sneeuwstorm van de 20e eeuw

Halverwege februari 1979 keerde Koning Winter weer terug in Nederland. De zwaarste sneeuwstorm van de 20e eeuw werd een feit. Enkele dagen waren complete steden van de wereld afgesloten. 1979 ging de geschiedenisboeken in als het op één na sneeuwrijkste jaar achter de bekende winter van 1963. 1979 kende 36 sneeuwdagen, 1963 maar liefst 37.

februari 1979

Februari 1979

 

80 cm sneeuw in Nederland

In 1987 werd er op het eiland Terschelling maar liefst 80 cm sneeuw gemeten, zonder sneeuwduinen hierin mee te nemen. De laatste forse sneeuwval in Nederland vond plaats in maart 2005. ’s Morgens probeerde ik nog op mijn werk in Sneek te komen, maar eenmaal in het centrum daar moest ik mijn auto toch midden op de weg laten staan, geparkeerd in een dik pak sneeuw.

Inmiddels 10 jaar later snakken we weer naar een strenge winter met een flink plak sneeuw. Sneeuw brengt gezelligheid en samenhorigheid en dit kunnen we in deze vreemde tijden goed gebruiken….
illu 336x280

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in