Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

De materialen van een skihandschoen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De skihandschoen heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Merken proberen zich met allerlei extra functies te onderscheiden van de concurrentie waardoor het product nog steeds onderhevig is aan hevige ontwikkelingen. Handschoenen met touchscreen functie voor smartphones, bluetooth connectie voor de mp3 speler en complete verwarming om de handen warm te houden. Toch moeten merken de basisfuncties van een handschoen in acht blijven houden. Het warm houden en het beschermen van de handen zijn tenslotte de belangrijkste basisfuncties van een handschoen. Welke stoffen worden er gebruikt om een handschoen winddicht, waterdicht en ademend te maken?

Materialen skihandschoenen

De handen zijn het meest transpirerende onderdeel van het lichaam. Tijdens het skien wordt het zweten van de handen alleen maar meer gestimuleerd. Het uitzoeken van goede handschoenen is daarom ook van essentieel belang. De fout die veel gemaakt wordt is dat mensen handschoenen kopen die ’te’ waterdicht zijn. Hierdoor kan het vocht niet naar buiten en het gevolg hiervan zijn vochtige handen.

Bij de aankoop dient er gelet te worden op de materiaalsoorten van de handschoenen. De verschillende soorten zijn:

 • Nylon handschoen/ polyesterhandschoen
  Deze zijn over het algemeen goedkoper. Zijn wel waterafstotend, maar niet waterdicht. Hebben een coating nodig om optimaal waterdicht te zijn. Het wordt in heel veel soorten handschoenen verwerkt, omdat de eigenschappen over het algemeen zeer goed zijn. Belangrijk is de voering de er tegen aan gehouden wordt en het ademend vermogen van de handschoenen. Vaak hoe duurder de nylon/polyester handschoen des te beter het ademend vermogen.

 • Leren handschoenen
  Leer is van nature al een ademend product. Het heeft een hoge waterafstotende factor, maar is van nature niet 100 procent waterdicht. Om de waterafstotende factor te verhogen moet het leer geimpregneerd worden. Veel merken gaan in samenwerking met Gore-tex, om de waterdichtheid en het ademende vermogen te verhogen.
 • Gore-tex handschoenen
  De grote waterdichtheid van Gore-Tex handschoenen komt doordat de stiknaden worden gelast. Hierdoor zorgen de producten van Gore-Tex voor een 100% waterdichte bescherming. Deze producten ontstaan door het verbinden van speciaal membraan in combinatie met hoogwaardig textiel. Gore-Tex is waterdicht, winddicht en heeft een zeer hoge ademende functie. Gore-Tex is vrij selectief in het aangaan van samenwerkingen, waardoor de prijs over het algemeen duurder is.
 • Sympatex handschoenen
  De Sympatex membraan is gemaakt van hydrofiel polyester. Het kan ook aangeduid worden als monolitisch membraan. Het water van buitenaf kan niet naar binnen, maar het vocht aan de binnenkant kan wel getransporteerd worden naar buiten. De ademende functie van Sympatex handschoenen is dan ook erg groot. Meerdere merken gebruiken sympatex met een eigen naam. Hierdoor hoeven zij de licentie rechten niet te kopen. 

Veel functies

Naast het warm houden van de handen moet een handschoen ook bescherming bieden. Bij de snelheden die met skien behaald worden zijn de ski’s vergelijkbaar met een scherp mes. Als een ski tijdens de val in aanmerking komt met de hand, is het de vraag of deze nog optimaal kan functioneren in de toekomst.Het kopen van goede handschoenen is dus van essentieel belang!

Beetje goede handschoen begint vanaf €40,- en het kan uitlopen tot een handschoen van €249,-. Hoe duurder de handschoen, hoe beter het ademend vermogen, winddicht vermogen en waterdicht vermogen.

Handschoenen kopen

Kijk eens verder bij een van de volgende aanbieders:

››› Decathlon
››› Duijvenstein: dames / heren
››› Bever
››› DAKA
››› Jumbo Sports

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in