Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

De geschiedenis van het piste prepareren

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Voor ons is het heel normaal dat als je ’s ochtends op wintersport wakker wordt en op een vers geprepareerde piste staat. Die ribbels op de vroege morgen zijn een genot voor de wintersporter. Geen oneffenheden in de piste laten elke bocht soepel aanvoelen. Het is heerlijk! Toch bestaat het genot nog niet zo lang als je misschien zou denken.

Toen het skiën in de vorige eeuw populair werd, was het helemaal niet vanzelfsprekend dat je een strakke piste had liggen. Eerder een veld met buckels. Door de jaren heen is dat veranderd en is het comfort voor de skiër, dankzij de machtige machines die wij pistenbully’s noemen, ontzettend verbeterd. Het merk Prinoth kwam met een van de eerste machines om pistes te prepareren in de jaren ’60. In een korte video laten zij zien hoe hun machines en hun werk in de loop der jaren veranderd is.

Piste prepareren door de jaren heen

Prinoth

Het bedrijf Prinoth begon toen coureur Ernst Prinoth zijn autogarage opende in Gröden (IT) in 1951. Hij was gefascineerd door sneeuwvoertuigen en hij begon voertuigen voor op de piste te ontwikkelen. In 1962 produceerde hij zijn eerste prototype van het ‘P 60’ model, dat twee jaar later geproduceerd werd voor de verkoop. Van daaruit werd de machine voor het piste prepareren doorontwikkeld tot de moderne voertuigen die er nu zijn. Ondertussen is het bedrijf in handen van LEITNER, dat je misschien wel van de skiliften kent, maar is Prinoth nog steeds de naam voor de voertuigenafdeling. Het bedrijf is niet meer alleen op de sneeuwmarkt aanwezig, maar ook in de bouw en in de agricultuur.

Ook interessant

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in